Krakersowy przekładaniec to pyszne ciasto bez pieczenia, będziecie do niego wracać nie jeden raz. Wierzch dekorujemy kawałkami czekolady i posypujemy kakao. Wymaga schłodzenia, dlatego proponuję robić na noc aby nie kusiło.
Składniki
- duża paczka krakersów
- 2 budynie śmietankowe
- 800 ml mleka
- 200 g masła
- 1/2 – 3/4 szklanki cukru
- 500 ml śmietany kremówki + 1/2 szklanki cukru
- 2 szt śmietana fix
- 1 sztuka gorzka czekolada, rozdrobniona
- kakao
700 ml mleka wlewamy do rondelka, gotujemy. W reszcie mleka mieszamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, ucierając dalej dodawać po łyżce budyniu. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dodać pod koniec ubijania 2 szt fix
Tortownicę kwadratową wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów na to wyłożyć krem budyniowy. Przykryć drugą warstwę krakerów. Wyłożyć 3/4 masy śmietanowej, resztę odłożyć na wierzch.
Przykryć trzecią warstwą krakersów. Posmarować pozostałą śmietaną, posypać kakao i rozdrobnioną czekoladą. Wstawić na kila godzin do lodówki.
Przed podaniem kroić w kwadraty można udekorować miętą i kleksem śmietany.