Szybkie, proste, zawsze wychodzi. Bardzo ładnie wygląda i jest niezwykle smaczne. Najlepiej smakuje jak postoi w lodówce całą noc. Szczerze polecam, pracy nie ma dużo a efekt jest pyszny:)
Składniki
- 300 serka białego naturalnego, homogenizowany lub mascarpone
- 200 ml kremówki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłej wody
- 3-4 łyżki kakao
- duża paczka herbatników typu Petitki
- gorzka czekolada
Przygotować długą foremkę, na szer 2 herbatników ustawionych pionowo obok siebie. Wyłożyć folią spożywczą boki i dno.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy serek oraz kakao. Razem miksujemy na gładką masę. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Na dno formy wykładamy cienką warstwą masy, wyrównujemy.
Herbatniki smarujemy kremem i ustawiamy pionowo, 2 obok siebie. Smarujemy kolejne( ok 1 łyżki masy na herbatnik)i dociskamy do poprzednich. Zostawiamy trochę masy aby posmarować górę ciasta.Smarujemy górę ,wygładzamy.
Ciasto wkładamy na 1 h do lodówki. Wyjmujemy, nakrywamy ciasto długą tacką i odwracamy. Zdejmujemy folię, wygładzamy boki ciasta. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy do woreczka foliowego, odcinamy róg i polewamy górę ciasta robiąc fantazyjne kreski, wzorki ,kratkę itp. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na porcje ciasto kroimy po skosie.
Smacznego:)