Ciasto bez pieczenia

26.05.2019

Szybkie ,proste ,zawsze wychodzi. Bardzo ładnie wygląda i jest niezwykle smaczne. Najlepiej smakuje jak postoi w lodówce całą noc. Szczerze polecam, pracy nie ma dużo a efekt jest pyszny:)

Składniki

  • 300 serka białego naturalnego, homogenizowany lub mascarpone
  • 200 ml kremówki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości ciepłej wody
  • 3-4 łyżki kakao
  • duża paczka herbatników typu Petitki
  • gorzka czekolada

Przygotować  długą foremkę,  na szer 2 herbatników ustawionych pionowo obok siebie. Wyłożyć folią spożywczą boki i dno.

Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy serek oraz kakao. Razem miksujemy na gładką masę. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Na dno formy wykładamy cienką warstwą masy, wyrównujemy.

Herbatniki smarujemy kremem i ustawiamy pionowo, 2 obok siebie. Smarujemy kolejne( ok 1 łyżki masy na herbatnik)i dociskamy do poprzednich. Zostawiamy trochę masy aby posmarować górę ciasta.Smarujemy górę ,wygładzamy.

Ciasto wkładamy na 1 h do lodówki. Wyjmujemy, nakrywamy ciasto długą tacką i odwracamy. Zdejmujemy folię, wygładzamy boki ciasta. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy do woreczka foliowego, odcinamy róg i polewamy górę ciasta robiąc fantazyjne kreski, wzorki ,kratkę itp. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na porcje ciasto kroimy po skosie.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *