Kapuśniak z pulpetami

27.05.2019

Ponownie wracam do młodej kapusty tym razem w zupie. Pisałam wcześniej o jej właściwościach jak jest pożyteczna dla naszego zdrowia. Więc korzystajmy w dużej ilości, bo jest kopalnią wielu witamin. Zupa bardzo pożywna smakuje dużym i małym:)

Składniki

  • główka białej kapusty
  • cebula
  • marchew
  • pietruszka ,korzeń i natka
  • jajko
  • pomidory krojone w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 3 młode ziemniaki pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g mielonego mięsa dobrej jakości
  • 1 kromka chleba tostowego, namoczonego w wodzie

 

Marchew, pietruszkę ,cebulę i czosnek pokroić w kostkę, chwilę podsmażyć na oleju. Kapustę poszatkować, zalać 2 l wody, dodać pozostałe warzywa, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować ok 30 minut.

Mięso wymieszać z jajkiem, odciśniętym chlebem, posolić, dodać pieprzu, dokładnie wyrobić. Formować niewielkie pulpety i wrzucać do gotującego się kapuśniaku. Dodać ziemniaki ,gotować jeszcze ok 15 minut do miękkości pulpetów i ziemniaków. Posypać posiekaną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem np. świeżą chrupiącą bagietką .Pycha:)

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *