Ponownie wracam do młodej kapusty tym razem w zupie. Pisałam wcześniej o jej właściwościach jak jest pożyteczna dla naszego zdrowia. Więc korzystajmy w dużej ilości, bo jest kopalnią wielu witamin. Zupa bardzo pożywna smakuje dużym i małym:)
Składniki
- główka białej kapusty
- cebula
- marchew
- pietruszka ,korzeń i natka
- jajko
- pomidory krojone w puszce
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 3 młode ziemniaki pokrojone w kostkę
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 300 g mielonego mięsa dobrej jakości
- 1 kromka chleba tostowego, namoczonego w wodzie
Marchew, pietruszkę ,cebulę i czosnek pokroić w kostkę, chwilę podsmażyć na oleju. Kapustę poszatkować, zalać 2 l wody, dodać pozostałe warzywa, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować ok 30 minut.
Mięso wymieszać z jajkiem, odciśniętym chlebem, posolić, dodać pieprzu, dokładnie wyrobić. Formować niewielkie pulpety i wrzucać do gotującego się kapuśniaku. Dodać ziemniaki ,gotować jeszcze ok 15 minut do miękkości pulpetów i ziemniaków. Posypać posiekaną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem np. świeżą chrupiącą bagietką .Pycha:)
Smacznego:)