Donaty serowe

Karnawał to czas radości, zabawy i oczywiście pysznego jedzenia. Szukasz pomysłu na słodką przekąskę, która zachwyci Twoich gości, koniecznie spróbuj przygotować donaty serowe z bitą śmietaną. To połączenie smaków, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.

Ich delikatna struktura i subtelne połączenie smaków z pewnością zachwycą Twoich gości. Spróbuj przygotować te wyjątkowe ptysie i ciesz się ich smakiem w towarzystwie bliskich i przyjaciół.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g białego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • bita śmietana do przełożenia
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać zmielony ser i śmietanę. Wbić jajko ubite z cukrem. Składniki połączyć, zagnieść ciasto. Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Szklanką wykrawać krążki a w ich środku kieliszkiem zrobić dziurki. Resztki ponownie zagniatać i wycinać kolejne ciastka.

Olej rozgrzać w głębokim naczyniu. Oleju ma być tyle, aby ciastka nie dotykały dna a swobodnie pływały. Donaty wkładać na rozgrzany olej i smażyć na rumiano. Wyjmować na papierowy ręcznik aby osączyć nadmiar tłuszczu.

Ostudzone ciastka przekroić na pół i nadziewać bitą śmietaną. Można również przygotować krem budyniowy. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *