Karnawał to czas radości, zabawy i oczywiście pysznego jedzenia. Szukasz pomysłu na słodką przekąskę, która zachwyci Twoich gości, koniecznie spróbuj przygotować donaty serowe z bitą śmietaną. To połączenie smaków, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.
Ich delikatna struktura i subtelne połączenie smaków z pewnością zachwycą Twoich gości. Spróbuj przygotować te wyjątkowe ptysie i ciesz się ich smakiem w towarzystwie bliskich i przyjaciół.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g białego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo
- bita śmietana do przełożenia
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać zmielony ser i śmietanę. Wbić jajko ubite z cukrem. Składniki połączyć, zagnieść ciasto. Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Szklanką wykrawać krążki a w ich środku kieliszkiem zrobić dziurki. Resztki ponownie zagniatać i wycinać kolejne ciastka.
Olej rozgrzać w głębokim naczyniu. Oleju ma być tyle, aby ciastka nie dotykały dna a swobodnie pływały. Donaty wkładać na rozgrzany olej i smażyć na rumiano. Wyjmować na papierowy ręcznik aby osączyć nadmiar tłuszczu.
Ostudzone ciastka przekroić na pół i nadziewać bitą śmietaną. Można również przygotować krem budyniowy. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)