Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow to jedno z najbardziej apetycznych dań. Jest to potrawa o wykwintnym smaku i aromatycznym charakterze, która zyskała popularność na całym świecie. Chociaż nazwa może brzmieć nieco egzotycznie, przygotowanie tego dania jest bardzo proste i dostępne dla każdego miłośnika kulinariów.

Dzięki swojemu bogatemu smakowi i eleganckiemu wyglądowi, danie to świetnie sprawdzi się na specjalne okazje i uroczyste obiady.

Składniki:

  • 600g wołowiny najlepiej polędwicy, pokrojonej w kostkę
  • 300 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 500 ml bulionu ( wołowego, drobiowego lub warzywnego)
  • 2 cebule posiekane
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 3 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • mielona ostra i słodka papryka
  • cytryna
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • bułka bagietka lub mini bagietki

Pieczarki skropić sokiem z cytryny. Mięso obsmażyć na maśle, na rumiano. Dodać posiekaną cebulę i smażyć 2-3 minuty, aż stanie się szklista, dodać pieczarki, posolić, wlać pastę pomidorową, bulion, wymieszać. Gotować do miękkości mięsa. W razie gdy danie będzie zbyt gęste, dolać więcej bulionu. Na koniec śmietanę wymieszać z 2-3 łyżkami wywaru z potrawy, dodać mąkę i zaprawić. Doprawić do smaku wedle własnego uznania, solą, pieprzem i papryką. Podgrzewać chwilę na małym ogniu. Podawać z podpieczoną bagietką lub według uznania.

Można opcjonalnie dodać np. czerwoną fasolę, ogórka konserwowego pokrojonego w kostkę. Wypróbowałam oba dodatki, smakuje doskonale:)

Boeuf Strogonow to prawdziwa klasyka, która z pewnością zachwyci niejednego smakosza. Spróbuj tego wyjątkowego dania, szczerze polecam.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *