Boeuf Strogonow to jedno z najbardziej apetycznych dań. Jest to potrawa o wykwintnym smaku i aromatycznym charakterze, która zyskała popularność na całym świecie. Chociaż nazwa może brzmieć nieco egzotycznie, przygotowanie tego dania jest bardzo proste i dostępne dla każdego miłośnika kulinariów.
Dzięki swojemu bogatemu smakowi i eleganckiemu wyglądowi, danie to świetnie sprawdzi się na specjalne okazje i uroczyste obiady.
Składniki:
- 600g wołowiny najlepiej polędwicy, pokrojonej w kostkę
- 300 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 500 ml bulionu ( wołowego, drobiowego lub warzywnego)
- 2 cebule posiekane
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 3 łyżki masła
- łyżka mąki
- mielona ostra i słodka papryka
- cytryna
- sól, pieprz
Dodatkowo
- bułka bagietka lub mini bagietki
Pieczarki skropić sokiem z cytryny. Mięso obsmażyć na maśle, na rumiano. Dodać posiekaną cebulę i smażyć 2-3 minuty, aż stanie się szklista, dodać pieczarki, posolić, wlać pastę pomidorową, bulion, wymieszać. Gotować do miękkości mięsa. W razie gdy danie będzie zbyt gęste, dolać więcej bulionu. Na koniec śmietanę wymieszać z 2-3 łyżkami wywaru z potrawy, dodać mąkę i zaprawić. Doprawić do smaku wedle własnego uznania, solą, pieprzem i papryką. Podgrzewać chwilę na małym ogniu. Podawać z podpieczoną bagietką lub według uznania.
Można opcjonalnie dodać np. czerwoną fasolę, ogórka konserwowego pokrojonego w kostkę. Wypróbowałam oba dodatki, smakuje doskonale:)
Boeuf Strogonow to prawdziwa klasyka, która z pewnością zachwyci niejednego smakosza. Spróbuj tego wyjątkowego dania, szczerze polecam.
Smacznego:)