Makaron z pasztetową i szpinakiem

03.01.2019

Niezwykle apetyczne danie. Można śmiało podać jako danie obiadowe lub ciepłą kolację. Szpinak, makaron pełnoziarnisty sprawiają, że danie staje się dość lekkim bez zbędnych kalorii i zdrowym. Proste, szybkie, zdrowe i ekonomiczne:)

Składniki

  • pasztetowa najlepiej z borowikami 200 g
  • 8 średnich pieczarek
  • 50 g żółtego tartego sera
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • paczka mrożonego szpinaku
  • makaron razowy 200 g
  • oliwa truflowa lub oliwa z oliwek 1 łyżka
  • pieprz,sól

Pieczarki umyć ,wyciąć ogonki wraz z częścią miąższu ( nie podziurawić kapeluszy) Do każdej włożyć po łyżce pasztetowej, posypać żółtym serem wstawić do piekarnika na 15 minut w 180 stopni

Posiekać czosnek oraz ogonki. Rozgrzać masło podsmażyć pieczarki i czosnek. Dodać szpinak, dusić pod przykryciem około 10 minut. Posolić dodać pieprz do smaku.

Makaron ugotować według przepisu. Gorący ułożyć na talerzu, zrobić coś w rodzaju gniazd. Nałożyć po łyżce- 2 łyżki szpinaku na każdą kupkę makaronu, na wierzchu położyć pieczarkę. Podawać na ciepło zaraz po przygotowaniu.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *