Łabędzi puch

01.06.2018

Łabędzi puch to ciasto lekkie i puszyste. Można spokojnie podać na stół w upalny dzień i mieć pewność,że nie zechce popłynąć i narobić kłopotu. Dekoracyjne,świetnie nadaje się na wyjątkowe okazje, komunię,chrzest,ślub itp

Składniki

    • 7 jaj
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier wanilinowy
    • 2 szklanki mąki tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • blaszka 20/30

    Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C, grzałka górna i dolna. Spód blaszki wykładamy papierem.

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Następnie partiami dosypujemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy przez około 10 minut.Na koniec zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy żółtka. Ubijamy tylko do chwili, gdy całość się wymieszamy.Dosypujemy kilka łyżek mąki z proszkiem i całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub rózgi. Kontynuujemy do momentu, gdy cała mąka będzie wymieszana z pianą z jajek.Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy przez około 35-40 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i kroimy na dwa blaty (górę ciasta całkowicie odcinamy).

    Masa malinowa

  • 300 g malin (u mnie mrożone)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody (1/4 -1/3 szklanki)

Maliny z cukrem zagotowujemy i gotujemy przez około 5 minut. Przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek. Ponownie zagotowujemy i dolewamy mąkę dokładnie rozmieszaną z wodą. Mieszając gotujemy przez około 2-3 minuty.Gotowy przecier odstawiamy do wystudzenia. Może być on lekko ciepły (bądź letni) w trakcie przekładania blatów biszkoptowych.

Krem

  • 2 bułki kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 200 g miękkiego masła

Bułki namaczamy w 2 szklankach mleka.Gdy będą całkowicie miękkie, przekładamy je do garnka i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dolewamy szklankę mleka. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz wiórki kokosowe.Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje (powinna mieć konsystencję budyniu). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Miękkie masło ucieramy do białości. Po łyżce dodajemy wystudzoną mieszankę z bułek, mleka i wiórek. Ucieramy dokładnie.

Poncz

  • 125 ml wody
  • 5-6 łyżek likieru kokosowego
  • opcjonalnie woda kokosowa + likier

Posypka kokosowa

  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g wiórek kokosowych

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Mieszamy i podgrzewamy do lekkiego zrumienienia wiórek.

Blat biszkoptowy nasączamy płową przygotowanego ponczu. Wykładamy i rozsmarowujemy przecier malinowy. Następnie wykładamy 2/3 kremu kokosowego. Na kremie układamy kolejny blat biszkoptowy i nasączamy go. Wykładamy resztę (1/3 kremu) i posypujemy prażonymi wiórkami. Ciasto chłodzimy w lodówce przez co najmniej kilka godzin (lub przez całą noc).

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *