Łabędzi puch to ciasto lekkie i puszyste. Można spokojnie podać na stół w upalny dzień i mieć pewność,że nie zechce popłynąć i narobić kłopotu. Dekoracyjne,świetnie nadaje się na wyjątkowe okazje, komunię,chrzest,ślub itp
Składniki
-
- 7 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- blaszka 20/30
Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C, grzałka górna i dolna. Spód blaszki wykładamy papierem.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Następnie partiami dosypujemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy przez około 10 minut.Na koniec zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy żółtka. Ubijamy tylko do chwili, gdy całość się wymieszamy.Dosypujemy kilka łyżek mąki z proszkiem i całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub rózgi. Kontynuujemy do momentu, gdy cała mąka będzie wymieszana z pianą z jajek.Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy przez około 35-40 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i kroimy na dwa blaty (górę ciasta całkowicie odcinamy).
Masa malinowa
- 300 g malin (u mnie mrożone)
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 100 ml wody (1/4 -1/3 szklanki)
Maliny z cukrem zagotowujemy i gotujemy przez około 5 minut. Przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek. Ponownie zagotowujemy i dolewamy mąkę dokładnie rozmieszaną z wodą. Mieszając gotujemy przez około 2-3 minuty.Gotowy przecier odstawiamy do wystudzenia. Może być on lekko ciepły (bądź letni) w trakcie przekładania blatów biszkoptowych.
Krem
- 2 bułki kajzerki
- 3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 100 g wiórek kokosowych
- 200 g miękkiego masła
Bułki namaczamy w 2 szklankach mleka.Gdy będą całkowicie miękkie, przekładamy je do garnka i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dolewamy szklankę mleka. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz wiórki kokosowe.Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje (powinna mieć konsystencję budyniu). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Miękkie masło ucieramy do białości. Po łyżce dodajemy wystudzoną mieszankę z bułek, mleka i wiórek. Ucieramy dokładnie.
Poncz
- 125 ml wody
- 5-6 łyżek likieru kokosowego
- opcjonalnie woda kokosowa + likier
Posypka kokosowa
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki cukru
- 100 g wiórek kokosowych
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Mieszamy i podgrzewamy do lekkiego zrumienienia wiórek.
Blat biszkoptowy nasączamy płową przygotowanego ponczu. Wykładamy i rozsmarowujemy przecier malinowy. Następnie wykładamy 2/3 kremu kokosowego. Na kremie układamy kolejny blat biszkoptowy i nasączamy go. Wykładamy resztę (1/3 kremu) i posypujemy prażonymi wiórkami. Ciasto chłodzimy w lodówce przez co najmniej kilka godzin (lub przez całą noc).
Smacznego:)