Ciasto Ferrero Rocher

02.02.2019

Ciasto bez pieczenia, bardzo proste w przygotowaniu.  Smakiem przypomina popularne pralinki Ferrero  Rocher.Polecam zrobić na noc musi kilka godzin się schłodzić.

Składniki

  • herbatniki kakaowe duża paczka
  • 100 g orzechów włoskich,laskowych
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 duża puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym( u mnie krówkowa)
  • duży  wafelek o smaku orzechowym typu Prince Polo

Polewa

  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • 100 g czekolady  gorzkiej
  • ok 60 g orzechów włoskich,laskowych

Przygotowujemy trzy kremy. Śmietanę  ubić na sztywno, dodać mascarpone i razem dokładnie zmiksować na sztywny krem

I Krem: 1/3 kremu odłożyć,. dodać  cukier puder i dobrze wymieszać.

II Krem: Do pozostałej masy śmietanowej  dodać 2 łyżki masy kajmakowej, ok 50 g posiekanych orzechów , pokruszonego wafelka. Razem zmiksować.

III Krem: Pozostałą masę kajmakową wymieszać z pozostałymi orzechami

W formie, najlepiej kwadratowej tortownicy ułożyć warstwę herbatników. Posmarować kremem śmietanowo orzechowym. Następnie drugą warstwę herbatników i masę kajmakową. Kolejną warstwę herbatników i pokryć śmietaną.

Masło rozpuścić, dodać czekoladę oraz posiekane orzechy. Polewę trochę wystudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić na noc do lodówki.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *