02.02.2019
Ciasto bez pieczenia, bardzo proste w przygotowaniu. Smakiem przypomina popularne pralinki Ferrero Rocher.Polecam zrobić na noc musi kilka godzin się schłodzić.
Składniki
- herbatniki kakaowe duża paczka
- 100 g orzechów włoskich,laskowych
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 36 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 duża puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym( u mnie krówkowa)
- duży wafelek o smaku orzechowym typu Prince Polo
Polewa
- 50 g masła
- 50 ml mleka
- 100 g czekolady gorzkiej
- ok 60 g orzechów włoskich,laskowych
Przygotowujemy trzy kremy. Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i razem dokładnie zmiksować na sztywny krem
I Krem: 1/3 kremu odłożyć,. dodać cukier puder i dobrze wymieszać.
II Krem: Do pozostałej masy śmietanowej dodać 2 łyżki masy kajmakowej, ok 50 g posiekanych orzechów , pokruszonego wafelka. Razem zmiksować.
III Krem: Pozostałą masę kajmakową wymieszać z pozostałymi orzechami
W formie, najlepiej kwadratowej tortownicy ułożyć warstwę herbatników. Posmarować kremem śmietanowo orzechowym. Następnie drugą warstwę herbatników i masę kajmakową. Kolejną warstwę herbatników i pokryć śmietaną.
Masło rozpuścić, dodać czekoladę oraz posiekane orzechy. Polewę trochę wystudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić na noc do lodówki.
Smacznego:)