Tort bezowy Zuzi

21.01.2019

Dzisiaj kolejny torcik z serii urodzinowych. Tym razem tort bezowy zrobiony dla mojej córki, na kolejne urodziny. Przełożony kremem z mascarpone i śmietany. Dekoracja: galaretki tureckie i beziki. Wygląda bardzo dziewczęco a przy okazji jest bardzo smaczny.

Składniki

Proporcja na jeden blat bezowy, należy upiec takie trzy blaty

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 15-20 dkg cukru
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem

  • 500 g mascarpone
  • 300 g śmietany 36 %
  • 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g świeżych malin lub innych owoców

Dekoracja

  • Galaretki tureckie( w markecie Kaufland) lub według uznania inne dekoracje
  • kilka bezików z kremem lub makaroników
  • biała czekolada

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy cukier,podzielić go na kilka porcji nie wsypywać od razu całości. Ubijać,następnie dodać sok z cytryny. Na koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać.

Na papierze rysujemy okrąg o śr około 20 cm. Bezę przełożyć do woreczka foliowego, odciąć róg i wyciskać bezę dookoła okręgu.

Pieczemy 8-10 minut w temp 150 stopni. Zmniejszamy temp do 90 stopni i pieczemy 1,5 h. Odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej upiec dzień wcześniej i dobrze wysuszyć.

Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitej śmietany dodajemy porcjami serek mascarpone. Miksujemy na gładką masę.

Dzielimy krem na trzy porcje. Smarujemy pierwszy blat kremem,układamy połowę malin. Przykrywamy drugim blatem, ponownie smarujemy kremem  i układamy maliny. Przykrywamy trzecim blatem. Na wierzchu robimy rozetki lub inne wzorki według uznania.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na papier do pieczenia, odstawiamy do stężenia do lodówki. Kiedy jeszcze całkiem nie zastygnie wykrawamy nożem prostokąt na którym zrobimy napis oraz kilka  małych trójkątów. Wstawiamy do lodówki ponownie do całkowitego stężenia.

Dekorujemy wierzch torcika słodyczami, bezikami,trójkątami z czekolady i na koniec ustawiamy napis. Gotowe.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *