Kalafior w cieście

02.03.2018

Kalafior w cieście można wykorzystać jako przystawkę, dodatek do mięs zamiast ziemniaków itp. Świetny sposób podania  kalafiora dla dzieci, w pierwszym momencie myślą, że to są racuchy, później nie do końca rozpoznają smak,  na koniec zjadają, przynajmniej tak było u mnie.:))

Składniki

  • 1 kalafior
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajo

Kalfior opłukać, podzielić na większe różyczki i umyć w zakwaszonej wodzie z octem, odcedzić. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 10 minut. Osączyć na sicie.

Z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i wody przygotować ciasto, gęściejsze niż na naleśniki. Odstawić na godzinę. Przed rozpoczęciem smażenia ubić białko jajka i wymieszać z ciastem.

Różyczki zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym, podawać gorące.

Smacznego:))

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.