Kalafior w cieście można wykorzystać jako przystawkę, dodatek do mięs zamiast ziemniaków itp. Świetny sposób podania kalafiora dla dzieci, w pierwszym momencie myślą, że to są racuchy, później nie do końca rozpoznają smak, na koniec zjadają, przynajmniej tak było u mnie.:))
Składniki
- 1 kalafior
- olej do smażenia
- szczypta soli
ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajo
Kalfior opłukać, podzielić na większe różyczki i umyć w zakwaszonej wodzie z octem, odcedzić. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 10 minut. Osączyć na sicie.
Z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i wody przygotować ciasto, gęściejsze niż na naleśniki. Odstawić na godzinę. Przed rozpoczęciem smażenia ubić białko jajka i wymieszać z ciastem.
Różyczki zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym, podawać gorące.
Smacznego:))