Zupa gulaszowa

 

Kolejna zupa z seri rozgrzewających. Myślę, że bardzo wskazana w te mroźne dni, ale nie tylko. Zachęcam do ugotowania, zawiera sporo warzyw jest zawiesista i fajnie rozgrzewa od środka:))

Składniki

  • 500 g wołowiny
  • 1 duża czerwona i zielona papryka
  • 1 mała ostra papryczka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 300 g pieczarek
  • pomidory krojone w ziołach, w kartoniku
  • przecier pomidorowy w kartoniku
  • 2-3 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego
  • liść laurowy
  • papryka słodka i ostra, sól, pieprz, wedle uznania
  • 1 łyżka masła ,kilka łyżek oleju

Mięso pokroić w kostkę zalać ok 3-4 l wody, dodać przyprawy ( bez soli i papryki). Gotować ok 30 minut. W tym czasie zetrzyj warzywa na tarce jarzynowej lub w paseczki. Pieczarki w paseczki również. Czosnek w kostkę, cebulę w piórka.

Na głębokiej  patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek chwilę zeszklij, następnie dolej oleju i dodaj cebulę oraz pozostałe warzywa.  Można partiami jak się nie mieści. Chwilę podsmażyć dodać pomidory i koncentrat, zalać szklanką bulionu mięsnego i chwilę pogotować. Wszystko wlać do garnka, dodać fasolę bez zalewy i kukurydzę. Przykryć gotować do miękkości mięsa. Doprawić solą, pieprzem papryką ostrą i słodką. Nie piszę jakie ilości tych przypraw, każdy ma inny smak, dlatego róbmy to według własnych potrzeb.  Można podawać z chrupiącą bułeczką z ziarnami. Można ilość produktów zmniejszyć.

Smacznego:))

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *