01.03.2018
Kolejna zupa z seri rozgrzewających. Myślę, że bardzo wskazana w te mroźne dni, ale nie tylko. Zachęcam do ugotowania, zawiera sporo warzyw jest zawiesista i fajnie rozgrzewa od środka:))
Składniki
- 500 g wołowiny
- 1 duża czerwona i zielona papryka
- 1 mała ostra papryczka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 czerwona cebula
- 1/2 główki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 300 g pieczarek
- pomidory krojone w ziołach, w kartoniku
- przecier pomidorowy w kartoniku
- 2-3 ziela angielskie
- kilka ziaren pieprzu kolorowego
- liść laurowy
- papryka słodka i ostra, sól, pieprz, wedle uznania
- 1 łyżka masła ,kilka łyżek oleju
Mięso pokroić w kostkę zalać ok 3-4 l wody, dodać przyprawy ( bez soli i papryki). Gotować ok 30 minut. W tym czasie zetrzyj warzywa na tarce jarzynowej lub w paseczki. Pieczarki w paseczki również. Czosnek w kostkę, cebulę w piórka.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek chwilę zeszklij, następnie dolej oleju i dodaj cebulę oraz pozostałe warzywa. Można partiami jak się nie mieści. Chwilę podsmażyć dodać pomidory i koncentrat, zalać szklanką bulionu mięsnego i chwilę pogotować. Wszystko wlać do garnka, dodać fasolę bez zalewy i kukurydzę. Przykryć gotować do miękkości mięsa. Doprawić solą, pieprzem papryką ostrą i słodką. Nie piszę jakie ilości tych przypraw, każdy ma inny smak, dlatego róbmy to według własnych potrzeb. Można podawać z chrupiącą bułeczką z ziarnami. Można ilość produktów zmniejszyć.
Smacznego:))