Pyszna pieczona szynka dla wszystkich miłośników chudego mięsa.Szynka pozostawiona w marynacie na dobę z mieszanką różnych ziół po upieczeniu smakuje wyśmienicie. Jako dodatek proponuję tarty chrzan i świeże pieczywo.
Składniki
- 1 kg szynki
- 1 łyżka soli
- kilka gałązek świeżego tymianku
- łyżka rozmarynu świeżego lub suszonego
- łyżka suszonego oregano
- łyżka majeranku
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2-3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
Szynkę opłukać włożyć do miski ,kamiennego garnka itp. Zalać zimną wodą, tak aby przykryła mięso. Wsypać wszystkie przyprawy, przemieszać łyżką. Miskę,garnek przykryć wstawić na dobę do lodówki.
Po tym czasie wyjąć, obwiązać sznurkiem wędliniarskim, mocną nicią lub włożyć do siatki wędliniarskiej. Włożyć do naczynia, do pieczenia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na min godzinę. Po tym czasie sprawdzić widelcem twardość mięsa. W razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć.
Po upieczeniu wyjąć mięso z formy na drewnianą deskę aby ostygło. Następnie wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Smacznego:)