Pyszna rolada biszkoptowa z makiem, nie co alkoholowa. Delikatne ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich wypieków.
Składniki
Ciasto
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek przesianej mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa
- 500 g niebieskiego maku mielonego
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 4 łyżki miodu
- 100 g cukru
- łyżka masła
- 1/2 szklanki rumu
Polewa
- 1/4 kostki masła
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka oliwy ( nadaje połysk)
Białka oddzielić ,ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać żółtka wymieszać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę płaską z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto wyrównać. Piec w 180 stopni około 15 minut. ( do zrumienienia delikatnego na wierzchu)
Gotową roladę wyjąć na rozłożoną ściereczkę posypaną cukrem papierem do góry( wielkość ściereczki taka aby rolada cała się zmieściła) Papier delikatnie zdjąć i zrolować razem ze ścierką. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Masa makowa
Rodzynki zalać rumem. Orzechy rozdrobnić, masło rozpuścić, mak zalać wrzątkiem tyle aby go tylko zakryć Moczyć około 1 h następnie wyłożyć na sitko wyłożone ściereczką, odcisnąć.Dodać pozostałe składni, rodzynki razem z rumem ,wymieszać.
Roladę rozwinąć, nałożyć warstwę maku tak aby od krótszego brzegu zostawić około 2 cm. Ciasno zwinąć , zawinąć w ściereczkę wstawić na 30 minut do lodówki.
Składniki polewy zagotować w rondelku ciągle mieszając. Roladę wyjąć ze ściereczki, ułożyć na tacy polać polewą, można udekorować wierzch posypką lub orzechami. Wstawić ponownie do lodówki conajmniej na 2h.
Smacznego:)