Rolada makowa

03.05.2019

Pyszna rolada biszkoptowa z makiem, nie co alkoholowa. Delikatne ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich wypieków.

Składniki

Ciasto

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek przesianej mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa

  • 500 g niebieskiego maku mielonego
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g cukru
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki rumu

Polewa

  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy ( nadaje połysk)

Białka oddzielić ,ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać żółtka wymieszać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę płaską z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto wyrównać. Piec w 180 stopni około 15 minut.  ( do zrumienienia delikatnego na wierzchu)

Gotową roladę wyjąć na rozłożoną ściereczkę posypaną cukrem papierem do góry( wielkość ściereczki taka aby rolada cała się zmieściła) Papier delikatnie zdjąć i zrolować razem ze ścierką. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Masa makowa

Rodzynki zalać rumem. Orzechy rozdrobnić, masło rozpuścić, mak zalać wrzątkiem tyle aby go tylko  zakryć  Moczyć około 1 h następnie wyłożyć na sitko wyłożone ściereczką, odcisnąć.Dodać pozostałe składni, rodzynki razem z rumem ,wymieszać.

Roladę rozwinąć, nałożyć warstwę maku tak aby od krótszego brzegu zostawić około 2 cm. Ciasno zwinąć , zawinąć w ściereczkę wstawić na 30 minut do lodówki.

Składniki polewy zagotować w rondelku ciągle mieszając. Roladę wyjąć ze ściereczki, ułożyć na tacy polać polewą, można udekorować wierzch posypką lub orzechami. Wstawić ponownie do lodówki conajmniej na 2h.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *