Mamy zapowiedzi upalnego lata. Myślę, że takie zimne desery będą pożądane, dlatego też spieszę z kolejnym wpisem domowych zimnych deserów. Łatwy do zrobienia, trochę trzeba poczkać zanim skosztujemy ale zapewniam Wszystkich tutaj czytających , że będzie warto:)
Składniki
- 1 szklanka cukru
- 60 dkg owoców kiwi, obranych
- 50 ml likieru miętowego lub syropu
- 2 schłodzone białka
- sok z 1 cytryny
- listki mięty
Wodę zagotować z cukrem, wystudzić. Owoce pokroić w kostkę zamrozić ( najlepiej to zrobić około 2 h przed robieniem sorbetu lub na noc. Białka ubić z sokiem cytryny. Osobno zmiksować zmrożone owoce. Dodać wodę , likier wymieszać. Na koniec porcjami dodawać ubite białka, dokładnie jeszcze raz wymieszać. Wstawić w metalowym naczyniu do zamrażarki na około 1 h-2h. Kilka razy zamieszać podczas mrożenia. Podawaj w waflowych miseczkach , pucharkach lub wedle uznania.
Smacznego:)