Sorbet z owoców kiwi

04.07.2018

Mamy zapowiedzi upalnego lata. Myślę, że takie zimne desery będą pożądane, dlatego też spieszę z kolejnym wpisem domowych zimnych deserów. Łatwy do zrobienia, trochę trzeba poczkać zanim skosztujemy ale zapewniam Wszystkich tutaj czytających , że będzie warto:)

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 60 dkg owoców kiwi, obranych
  • 50 ml likieru miętowego lub syropu
  • 2 schłodzone białka
  • sok z 1 cytryny
  • listki mięty

Wodę zagotować z cukrem, wystudzić. Owoce pokroić w kostkę zamrozić ( najlepiej to zrobić około 2 h przed robieniem sorbetu lub na noc. Białka ubić z sokiem cytryny. Osobno zmiksować zmrożone owoce. Dodać wodę , likier wymieszać. Na koniec porcjami dodawać ubite białka, dokładnie jeszcze raz wymieszać. Wstawić w metalowym naczyniu do zamrażarki na około 1 h-2h. Kilka razy zamieszać podczas mrożenia. Podawaj w waflowych miseczkach , pucharkach lub wedle uznania.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *