Ciasto serowo jabłkowe z masą orzechową smakuje obłędnie. Wyśmienite, najlepiej smakuje na drugi dzień. Proponuję robić na noc a nie będzie kłopotów z powstrzymaniem się od jedzenia świeżego. Po spróbowaniu trudno sobie odmówić dokładki. Zresztą sami popróbujcie..
Składniki
Ciasto kruche
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 330 g margaryny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki połączyć, wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą upiec w blaszce około 24/28 cm w 180 stopniach na złoty kolor . Wystudzić.
Masa serowa
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/3 szklanki mleka
- 800 g sera białego , może być gotowy z wiaderka
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki masła
Jajko i masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać powoli ser dalej ucierać. Włożyć do garnka mieszając zagotować. Rozpuścić budyń w mleku wlać do masy , ponownie zagotować,pozostawić w cieple..
Masa jabłkowa
- 1000 g jabłek poszatkowanych na tarce jarzynowej
- 1 galaretka cytrynowa
- 4 łyżki cukru , można według uznania dać więcej lub mniej
Do jabłek dodać cukier, przesmażyć. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wody wlać do jabłek 5 minut pogotować.Wystudzić.
Krem orzechowy
- 1/2 szklanki mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 150 g mielonych orzechów
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki rumu
Orzech zalać gorącym mlekiem, dodać cukier chwilę gotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać orzechy oraz rum
Składanie ciasta
Na jednym placku rozsmarować gorącą masę serową. Przykryć drugim, teraz położyć masę jabłkową. Przykryć trzecim plackiem, rozsmarować masę orzechową. Można udekorować czekoladą bądź mielonymi orzechami.
Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)