Drożdżówki z suszonymi owocami

Drożdżówki z suszonymi owocami to doskonały pomysł na słodką, zimową przekąskę:) Suszone owoce kojarzą mi  się ze świętami, z kompotem z suszu, który uwielbiam:) Ale postanowiłam poeksperymentować i upiec bułeczki z suszonymi owocami. Dodatkowym atutem jest, migdałowa ,przepyszna kruszonka. Pomysł się sprawdził, bułeczki wyszły pyszne. Szczerze polecam i zapraszam do opisu:))

  • 500 g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 120g masła lub margaryny, stopionej
  • 2 żółtka+ 1 jajko
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 200 g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 150 g mielonych migdałów
  • 100 g masła

Nadzienie

  • 500 g mieszanych, suszonych owoców, namoczonych na min 1h przed użyciem ( śliwki, jabłka, gruszki, żurawina, itp)

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek i wlać drożdże rozpuszczone w mleku, z łyżką cukru. Miskę przykryć , odstawić w ciepłe miejsce, na ok 30 min.

W tym czasie jajka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Kiedy drożdże podrosną, jajka oraz pozostałe składniki dodać do ciasta. Ciasto dokładnie wyrobić. Gdyby okazało się zbyt luźne dodać mąki, zbyt tępe dolać ciepłego mleka i ponownie wyrobić. Następnie przykryć i odstawić ponownie w ciepłe miejsce. Ma podwoić swoją objętość.

W tym czasie przygotować owoce i kruszonkę. Namoczone owoce, odsączyć. Pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać. Składniki kruszonki ze sobą połączyć aby powstało sypkie, grudkowate ciasto.

Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Stolnicę podsypać mąką, z ciasta formować kulki, na stolnicy spłaszczyć je aby miały grubość około 1,5 cm. Po środku zrobić wgłębienie i ułożyć owoce, posypać kruszonką i układać na blaszce. Piec na złoty kolor , około 25 minut. Po wyjęciu wystudzić.

Gotowe:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *