Szakszuka z klopsikami i jajkiem

 

Szakszuka to danie z Bliskiego wschodu i Afryki Północnej. Składa się najczęściej z papryki, pomidorów, jajek, cebuli. Inaczej mieszanina tych produktów. Danie pełne smaków, dość sycące i bardzo smaczne. Moja szakszuka jest trochę w innym stylu. Klopsiki, sadzone jajko, ser feta, dodają wyjątkowego smaku. Wygląda bardzo apetycznie i tak smakuje. Danie jednogarnkowe, szybkie, proste zaspokoi głód na długo:)Zapraszam do opisu:))

Składniki

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula , posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryczka chili, pokrojona w kostkę
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka soli, lub według uznania
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 1 mały słoik ulubionych oliwek

Pulpety

  • 500 g dowolnego, mielonego mięsa
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni. Dodać czosnek, cebulę, zeszklić. Dołożyć chili, pomidory z puszki, przyprawy i dusić około 10-15  minut.

W tym czasie przygotować pulpety. Włożyć mięso do miski, dodać jajko, czosnek, cebulę, przyprawy i dokładnie wyrobić.Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące i usmażyć na na złoty kolor.

Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego ( najpierw zawiesinę sosu i pulpety). Zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Na 5 minut przed końcem, dodać oliwki, wbić jajka. Kiedy białko lekko się zetnie wyjąć danie z piekarnika. Posypać pokrojonym serem feta. Można udekorować świeżą kolendrą. Podawać z grzankami z pieczywa. Gotowe

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *