Szakszuka to danie z Bliskiego wschodu i Afryki Północnej. Składa się najczęściej z papryki, pomidorów, jajek, cebuli. Inaczej mieszanina tych produktów. Danie pełne smaków, dość sycące i bardzo smaczne. Moja szakszuka jest trochę w innym stylu. Klopsiki, sadzone jajko, ser feta, dodają wyjątkowego smaku. Wygląda bardzo apetycznie i tak smakuje. Danie jednogarnkowe, szybkie, proste zaspokoi głód na długo:)Zapraszam do opisu:))
Składniki
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula , posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryczka chili, pokrojona w kostkę
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka soli, lub według uznania
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 jajka
- 1 opakowanie sera feta, pokrojonego w kostkę
- 1 mały słoik ulubionych oliwek
Pulpety
- 500 g dowolnego, mielonego mięsa
- 1 średnia cebula, posiekana
- 1 jajko
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni. Dodać czosnek, cebulę, zeszklić. Dołożyć chili, pomidory z puszki, przyprawy i dusić około 10-15 minut.
W tym czasie przygotować pulpety. Włożyć mięso do miski, dodać jajko, czosnek, cebulę, przyprawy i dokładnie wyrobić.Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące i usmażyć na na złoty kolor.
Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego ( najpierw zawiesinę sosu i pulpety). Zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na 5 minut przed końcem, dodać oliwki, wbić jajka. Kiedy białko lekko się zetnie wyjąć danie z piekarnika. Posypać pokrojonym serem feta. Można udekorować świeżą kolendrą. Podawać z grzankami z pieczywa. Gotowe
Smacznego:)