Świetne danie o słodko ostrym smaku pasujące do ziemniaków, ryżu, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, warzywnego. Można podać tylko z dodatkiem ulubionej sałatki. Schab w sosie daktylowo-śmietanowym to doskonała propozycja na wystawny obiad lub ciepłą kolację.
Mięso należy wcześniej przygotować i pozostawić na min 2h w lodówce, przed dalszym przyrządzaniem. Zapraszam do przepisu:)
Składniki
- 4 kotlety schabowe, lekko rozbite
- 1 cebula , drobno posiekana
- 2-3 ząbki czosnku, posiekane
- 100 g rodzynek
- 100 g daktyli, pokrojonych na mniejsze kawałki
- 2-3 goździki
- szczypta cynamonu
- pieprz, sól
- papryka słodka i ostra w proszku
- olej
- mąka pszenna
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
Mięso posypać pieprzem, solą , papryką ostrą i słodką, talerz zawinąć folią i wstawić na min 2h do lodówki. Po wyjęciu obtoczyć kotlety w mące i lekko zrumienić z każdej strony, na rozgrzanym oleju. Wyjąć na talerz. Na oleju po pieczeniu zrumienić cebulę i czosnek, ponownie włożyć kotlety, dodać rodzynki i daktyle, cynamon, goździki. Całość zalać bulionem warzywnym, przykryć i gotować około 60 minut ( lub do miękkości mięsa).
Pod koniec gotowania doprawić śmietaną, ostrą papryką, pieprzem i solą. Podgrzewać na lekkim ogniu do zgęstnienia sosu.
Przed podaniem posypać siekaną pietruszką.
Smacznego:)