Schab w sosie daktylowo–śmietanowym

Świetne danie o słodko ostrym smaku pasujące do ziemniaków, ryżu, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, warzywnego. Można podać tylko z dodatkiem ulubionej sałatki. Schab w sosie daktylowo-śmietanowym to doskonała propozycja na wystawny obiad lub ciepłą kolację.

Mięso należy wcześniej przygotować i pozostawić na min 2h w lodówce, przed dalszym przyrządzaniem. Zapraszam do przepisu:)

Składniki

  • 4 kotlety schabowe, lekko rozbite
  • 1 cebula , drobno posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
  • 100 g rodzynek
  • 100 g daktyli, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 2-3 goździki
  • szczypta cynamonu
  • pieprz, sól
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • olej
  • mąka pszenna
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki

Mięso posypać pieprzem, solą , papryką ostrą i słodką, talerz zawinąć folią i wstawić na min 2h do lodówki. Po wyjęciu obtoczyć kotlety w mące i lekko zrumienić z każdej strony, na rozgrzanym oleju. Wyjąć na talerz. Na oleju po pieczeniu zrumienić cebulę i czosnek,  ponownie włożyć kotlety, dodać rodzynki i daktyle, cynamon, goździki. Całość zalać bulionem warzywnym, przykryć i gotować około 60 minut ( lub do miękkości mięsa).

Pod koniec gotowania doprawić śmietaną, ostrą papryką, pieprzem i solą. Podgrzewać na lekkim ogniu do zgęstnienia sosu.

Przed podaniem posypać siekaną pietruszką.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.