1,2,3,4,……zaczynamy odliczanie do świąt. Przyśpieszamy świąteczne porządki, przygotowywania list zakupów, ostatnie prezenty, ozdabianie domów, okien, choinek 🙂 Szukam ciekawych przepisów, wertuję głównie stare czasopisma i książki a tam są perełki:) Zaskakują prostotą, małą ilością składników i nie zapomnianym smakiem i aromatem. Piernik na ciemnym piwie, jest tego przykładem. Niezwykle proste ciasto i każdy może upiec swój własny piernik, bez specjalnych zdolności cukierniczych:) Zachęcam do wypieków i zapraszam do przepisu.
Składniki
- 150 g masła
- 300 g miodu, prawdziwego
- 150 g cukru trzcinowego
- 250 ml ciemnego , dobrego piwa
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 300 g przesianej mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
Dodatkowo
- Czekolada gorzka
- 2 łyżki masła
- posypka cukrowa
Masło, miód, piwo zagrzać w rondelku do rozpuszczenia masła. Zdjąć z ognia, dodać cukier trzcinowy, wymieszać, odstawić na 10 minut. Mąkę, sodę i przyprawę do piernika, razem wymieszać, następnie dodać do masy. Wbić jajka, dodać jogurt i dokładnie ze sobą połączyć za pomocą łyżki lub miksera.
Całość przelać do formy, moja okrągła z kominkiem średnica 25 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 45-50 minut, lub do suchego patyczka. Wyjąć wystudzić.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Polać piernik, posypać ozdobami. Gotowe.
Smacznego:)