Minitacos z tortilli z wołowiną, ananasem, czerwoną cebulą i fetą to idealna przekąska dla miłośników egzotycznych smaków. Połączenie mięsa wołowego, słodkiego ananasa, pikantnej czerwonej cebuli i kremowej fety tworzy niezwykłe połączenie smaków, które zaskoczy Twoje podniebienie.
Składniki:
Domowa tortilla
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 200 ml ciepłej wody
Farsz
- 1 czerwona cebula
- 200 g rostbefu wołowego
- 1 puszka ananasa, kawałki
- 100g sera feta
- 1 limonka
- olej
Wymieszaj mąkę z olejem, dodaj szczyptę soli stopniowo dolewaj ciepłą wodę. Całość delikatnie mieszaj widelcem następnie szybko zagnieć ciasto. Jeżeli jest zbyt lepkie dosyp mąki, zbyt suche dolej wody. Uformuj 8 kulek. Rozwałkuj na cienki placek każdą kulkę o średnicy 8 cm i podgrzewaj na suchej patelni z każdej strony na złoty kolor. Placki zwiń w ściereczkę aby pozostały miękkie.
Cebulę posiekaj w piórka i podsmaż na oleju. Dodaj mięso pokrojone w paski i podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Syrop z ananasa wlej na patelnię odparuj, aż powstanie gęsty sos.
Na podgrzane placki tortilli wyłóż farsz, posyp pokrojoną w kostkę fetą i posyp ananasem. Podawaj posypane zieleniną i pokrojoną limonką.
Smacznego:)