Minitacos z wołowiną

Minitacos z tortilli z wołowiną, ananasem, czerwoną cebulą i fetą to idealna przekąska dla miłośników egzotycznych smaków. Połączenie mięsa wołowego, słodkiego ananasa, pikantnej czerwonej cebuli i kremowej fety tworzy niezwykłe połączenie smaków, które zaskoczy Twoje podniebienie.

Składniki:

Domowa tortilla

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 200 ml ciepłej wody

Farsz

  • 1 czerwona cebula
  • 200 g rostbefu wołowego
  • 1 puszka ananasa, kawałki
  • 100g sera feta
  • 1 limonka
  • olej

Wymieszaj mąkę z olejem, dodaj szczyptę soli stopniowo dolewaj ciepłą wodę. Całość delikatnie mieszaj widelcem następnie szybko zagnieć ciasto. Jeżeli jest zbyt lepkie dosyp mąki, zbyt suche dolej wody. Uformuj 8 kulek. Rozwałkuj na cienki placek każdą kulkę o średnicy 8 cm i podgrzewaj na suchej patelni z każdej strony na złoty kolor. Placki zwiń w ściereczkę aby pozostały miękkie.

Cebulę posiekaj w piórka i podsmaż na oleju. Dodaj mięso pokrojone w paski i podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Syrop z ananasa wlej na patelnię odparuj, aż powstanie gęsty sos.

Na podgrzane placki tortilli wyłóż farsz, posyp pokrojoną w kostkę fetą i posyp ananasem. Podawaj posypane zieleniną i pokrojoną limonką.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *