Sylwester to jedno z najbardziej oczekiwanych wydarzeń roku, które zazwyczaj spędzamy w gronie rodziny i przyjaciół. Warto zadbać o smaczne przekąski, które będą doskonałym uzupełnieniem wieczoru. Jednym z pomysłów na oryginalną przystawkę są chipsy z szynki dojrzewającej.
To smaczna i elegancka alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Zapewniam, że goście będą zachwyceni!
Składniki:
- 10 plasterków szynki dojrzewającej
- 2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej
- 2 łyżki miodu
Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni. Rozłóż plastry szynki na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem tak aby się nie stykały. W misce wymieszaj miód, paprykę oraz łyżeczkę wody. Tak przygotowaną pastą natrzyj każdy plasterek szynki. Wstaw do piekarnika i zapiekaj ok 15-20 minut, aż będzie chrupiąca. Odstaw do pełnego wystudzenia w tym czasie stanie się jeszcze bardziej krucha.
Smacznego:)