Kiełbasa domowa

W świąteczny czas dużo więcej skupiamy się na przygotowaniu domowych wyrobów mięsnych. Wychodząc na przeciw, przedstawię dzisiaj przepis na domową wędzoną kiełbasę. Od razu zaznaczę,że jest to mój sprawdzony przepis. Jeżeli chodzi o przyprawy, pieprz, sól, podaję orientacyjne proporcje. Proszę zawsze dodawać  po trochu i smakować wedle własnego uznania. Każdy ma inny smak i gust:) Potrzebujemy wędzarni do zrobienia tej kiełbaski. Moja pierwsza była zrobiona z beczki po miodzie i jakiś czas świetnie się sprawdzała.

Składniki

  • 6 kg mięsa wieprzowego mieszanego
  • 2 kg chudej wołowiny
  • 500 g podgardla lub boczku
  • 1-2 główki czosnku,drobno posiekanego
  • 3 łyżki białej gorczycy
  • 500 ml ciepłej wody
  • ok 15 dk soli( lub według uznania)
  • ok 1 dkg pieprzu ( lub według uznania)
  • jelita cienkie wieprzowe
  • maszynka do mięsa z lejkiem do kiełbasy

Woda do parzenia kiełbasy

  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka majeranku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól do smaku

Mięso mielimy tzw szarpakiem, duże oczka w sitku do mielenia muszą być, inaczej wyjdzie nie apetyczna. Mięso dajemy do dużej miski. Dodajemy czosnek, gorczycę, połowę soli i pieprzu oraz połowę ciepłej wody. Wyrabiamy ręcznie mięso. Jeżeli za mało kleiste dajemy jeszcze wody, jeżeli za mało 500 ml, można porcję zwiększyć. Im dłużej wyrabiamy tym mięso bardziej kleiste, więc poczekajmy z dodawaniem całej wody. Może się okazać ,że ta ilość jest wystarczająca. W trakcie wyrabiania Ja próbuję mięso czy dobrze doprawione, jeżeli za mało dodaję soli i pieprzu. Kiedy masa jest wystarczająco kleista i wyrobiona, zaczynamy drugi etap.

Napełniamy maszynką do mięsa napełnianie jelit. Gotowe kiełbasy odwiesić na patyk, drążek w chłodnym miejscu na 24 h do. Następnego dnia rozgrzewamy wędzarnię na około 45 stopni. Wkładamy kiełbasy i wędzimy około 3 h.

Przygotować duży garnek z wodą. Posolić do smaku,dodać przyprawy, zagotować. Zmniejszyć ogień,woda musi tylko lekko się podgrzewać. Włożyć uwędzone kiełbasy i parzyć około 30-45 minut. Wyjąć na drążek i odstawić ponownie  na kilka godzin.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *