Kapuściana Pizza

13.03.2018

Mamy ochotę na małą zmianę tradycyjnej pizzy?. Super zamiennik, zamiast ciasta plastry kapusty. Przyznam się ,że podchodziłam z rezerwą do tego przepisu. Okazuje się, że  zupełnie niepotrzebnie ta zamiana jest super. Szczerze polecam , proponuje poeksperymentować z dodatkami. Pierwszy raz robiłam to danie ale następnym razem wzbogacę nieco o dodatkowe dodatki na wierzchu. Moim zdanim sprawdzi się ser feta,oliwki, pieczarki ,rukola. Doskonale smakuje z sosem czosnkowym.

Składniki

  • kapusta średnia główka
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól,pieprz
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • mozzarella kulka
  • pomidorki koktajlowe
  • przyprawa do pizzy lub oregano 1 łyżka

Kapustę ugotować w całości w osolonej wodzie, ok 30 minut. Wyjąć odsączyć, ostudzić. Pokroić na plastry grubości około 1 cm. Jajka roztrzepać, przygotować bułkę tartą, wymieszać z parmezanem, pieprzem i szczyptą soli. Rozgrzać olej na patelni, plastry panierować dwukrotnie w jajku i bułce, smażyć na złoty kolor. Włączyć w piekarniku funkcję grila (można podpiec w 180 stopni jeżeli nie ma grila). Plastry ułożyć na blaszce, nałożyć szynkę, kawałki mozzarelli, pokrojone pomidorki, posypać oregano lub przyprawą do pizzy, przykryć folią aluminiową i zapiekać około 10 minut. Podawać gorące z sosami do wyboru.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *