Żurek można zrobić na wiele sposobów. W każdym regionie smakuje inaczej. Zapraszam do spróbowania mojego przepisu 🙂
Składniki
- dobrej jakości żur w butelce
- żurek w torebce 1 szt
- 500 g mięsa ( żeberka wędzone, żeberka świeże, boczek świeży)
- 3-4 kiełbaski białe surowe
- pęczek włoszczyzny( marchew,pietruszka,seler,por)
- 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 cebula
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren jałowca
- 4 żabki czosnku
- 2 łyżki tartego chrzanu
- sólo,pieprz do smaku
- 2 łyżki majeranku
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
Przygotować 3 l wody, mięso podzielić dodać przyprawy, gotować około 30 minut. Dodać obraną włoszczyznę pokrojoną na większe kawałki, oraz ziemniaki, wlać żurek z butelki oraz żurek w proszku rozmieszany osobno w zimnej wodzie. Na patelni zeszklić posiekany czosnek, oraz cebulę, dodać do reszty. Całość gotować około 15 minut. Po tym czasie dołożyć kiełbaski, niech się pogotują około 10 minut.Wyjąć włoszczyznę, dodać chrzan, majeranek doprawić do smaku solą i pieprzem. Można podawać w chlebku z jakiem na twardo i kawałkami kiełbaski.
Smacznego:)