Zupa z łososia to doskonały wybór dla miłośników rybnych smaków. Dzięki połączeniu świeżego łososia z warzywami i aromatycznymi przyprawami, danie to wzbogaci naszą dietę o wiele cennych składników odżywczych. Dzięki zawartości łososia, bogatego w kwasy omega-3, potrawa ta jest nie tylko pyszna, ale także korzystna dla naszego zdrowia. Dodatkowo, obecność warzyw w zupie dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych. Warto więc wykorzystać ten prosty przepis i cieszyć się smakiem i aromatem tej wyjątkowej zupy!
Składniki:
- 300 g łososia, filet ze skórką
- 2 l wody
- 100 ziemniaków, pokroić w słupki
- 100 g cukinii, pokroić w kostkę
- 1 cm korzenia imbiru, zetrzeć na drobnej tarce
- 2 łyżki ryżu
- 50 g marchwi, zetrzeć na drobnej tarce
- 1 szt cebuli, posiekać
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżka masła 82%
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- pietruszka, rozmaryn, tymianek , posiekać
- 250 g sosu sojowego
- pieprz, sól
Filet oczyścić z drobnych ości, jeżeli są. Włożyć do garnka , zalać wodą. Dodać do smaku trochę soli i pieprzu. Zagotować, dodać zieleninę, marchew, cebulę. Kiedy całość się zagotuje dodać ryż i korzeń imbiru. Filety wyjąć. Do bulionu dodać ziemniaki i cukinię. Gotować do miękkości warzyw. Śmietanę wymieszać z pastą pomidorową, dodać 2 łyżki wywaru, razem połączyć i wlać do zupy, gotować 5 minut. Zdjąć zupę z ognia, dodać masło, przykryć i pozostawić na 15 minut. Rybę podzielić na porcje, rozłożyć na talerze i zalać zupą. Do każdego talerza wlać po łyżce sosu sojowego.
Żeby obniżyć ryzyko chorób serca, lekarze zalecają spożywać nie mniej niż 2 porcje (180g) tłustych ryb tygodniowo(łosoś, pstrąg, sardynki, śledź, makrela)
Smacznego:)