Zupa z kalarepki

 

Lekka, pożywna zupa z kalarepką w roli głównej. Kalarepka  (Brassica oleracea var. gongylodes) to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już w starożytnym Rzymie, gdzie nazywana była kapustą pompejańską. Kalarepa, podobnie jak inne zielone warzywa liściaste, ma właściwości przeciwnowotworowe. Polecam zupkę i kalarepkę,można jeść jak jabłko.

Składniki

  • 4 małe kalarepki
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 300 g polędwiczek z kurczaka
  • 6 łyżek 18% śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Mięso pokroić na mniejsze kawałki,wrzucić do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień pogotować pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie przygotować warzywa. Kalarepką obrać pokroić w kostkę, czosnek i cebulę posiekać. Marchew,pietruszkę i seler również w kostkę.

Rozgrzać masło na patelni. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać marchew,pietruszkę,seler oraz kalarepki podusić około 10 minut. Przełożyć do wywaru z mięsem. Dodać ziemniaki gotować do miękkości warzyw.

Doprawić zahartowaną śmietaną,posypać zieloną pietruszką.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *