Pyszny krem krem gruszkowo pietruszkowy. W tym miejscu muszę podziękować mojej kuzynce za przepis a Żanecie za wspólne zdjęcie: fotografia kulinarna. Ci co gotują i Ci co konsumują znają zasadę ,apetyt rośnie w miarę jedzenia a mój apetyt na ładne fotki rośnie z każdym dniem.. I tak szukając nowej wiedzy fotograficznej poznałam Żanetę i szczerze polecam tę znajomość wszystkim , którzy chcieliby wiedzieć nie co więcej na temat, jak robić apetyczne zdjęcia:)
Chwilowa przerwa na blogu ale myślę, że było warto, aby zdjęcia były apetyczne i odzwierciedlały cały smak potrawy. Zatem zapraszam na pyszną zupę krem.
Składniki
- 500 g obranej pietruszki, pokrojonej w kostkę
- 2 gruszki obrane pokrojone w kostkę
- włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek, selera i pora, obrane pokrojone na kawałki
- 2 łyżki masła
- 200 g śmietanki 30%, można zastąpić jogurtem naturalnym
- curry 1 łyżeczka
- papryka w proszku 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- 150 g orzechów laskowych, rozdrobnionych
- natka pietruszki ,posiekana
- grzanki z chleba razowego, opcjonalnie
Włoszczyznę zalewamy wodą około 1-1,5 litra, gotujemy rosół warzywny pod przykryciem, do miękkości warzyw. W tym czasie rozpuszczamy w rondelku masło, wrzucamy pietruszkę, gruszki i chwilę dusimy , cały czas mieszając.
Z gotowego wywaru wyjmujemy warzywa, pietruszkę zostawiamy i wrzucamy duszoną pietruszkę z gruszką. Gotujemy do miękkości warzyw. Gotową zupę wlewamy do misy blendera i miksujemy na gładki płyn. Przelewamy ponownie do garnka, mieszamy ze śmietaną lub jogurtem. Doprawiamy przyprawami, curry, papryką , solą i pieprzem.
Na suchej patelni prażymy rozdrobnione orzechy i dekorujemy wierzch zupy w miseczce. Posypujemy natką pietruszki. Doskonale sprawdzają się grzanki, opcjonalnie można podać do zupy.Smacznego:)