Zupa pietruszkowo – gruszkowa

Pyszny krem krem gruszkowo pietruszkowy. W tym miejscu muszę podziękować mojej kuzynce za przepis a Żanecie za wspólne zdjęcie: fotografia kulinarna. Ci co gotują i Ci co konsumują znają zasadę ,apetyt rośnie w miarę jedzenia a mój apetyt na ładne fotki rośnie z każdym dniem.. I tak szukając nowej wiedzy fotograficznej poznałam Żanetę i szczerze polecam tę znajomość wszystkim , którzy chcieliby wiedzieć nie co więcej na temat, jak robić apetyczne zdjęcia:)

Chwilowa przerwa na blogu ale myślę, że było warto, aby zdjęcia były apetyczne i odzwierciedlały cały smak potrawy. Zatem zapraszam na pyszną zupę krem.

Składniki

  • 500 g obranej pietruszki, pokrojonej w kostkę
  • 2 gruszki obrane pokrojone w kostkę
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek, selera i pora, obrane pokrojone na kawałki
  • 2 łyżki masła
  • 200 g śmietanki 30%, można zastąpić jogurtem naturalnym
  • curry 1 łyżeczka
  • papryka w proszku 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • 150 g orzechów laskowych, rozdrobnionych
  • natka pietruszki ,posiekana
  • grzanki z chleba razowego, opcjonalnie

Włoszczyznę zalewamy wodą około 1-1,5 litra, gotujemy rosół warzywny pod przykryciem, do miękkości warzyw. W tym czasie rozpuszczamy w rondelku masło, wrzucamy pietruszkę, gruszki i chwilę dusimy , cały czas mieszając.

Z gotowego wywaru wyjmujemy warzywa, pietruszkę zostawiamy i wrzucamy duszoną pietruszkę z gruszką.  Gotujemy do miękkości warzyw. Gotową zupę wlewamy do misy blendera i miksujemy na gładki płyn. Przelewamy ponownie do garnka, mieszamy ze śmietaną lub jogurtem. Doprawiamy przyprawami, curry, papryką , solą i pieprzem.

Na suchej patelni prażymy rozdrobnione orzechy i dekorujemy wierzch zupy w miseczce. Posypujemy natką pietruszki. Doskonale sprawdzają się grzanki, opcjonalnie można podać do zupy.Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *