Zupa nieco rozgrzewająca na ostatnie dni zimy:) Wszyscy mamy nadzieję na szybką wiosnę, która już podobno się zbliża. Zupa również sprawdzi się o okresie letnim kiedy papryki będzie pod dostatkiem. Polecam, smaczna i pożywna zupka 🙂
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 2 duże czerwone papryki
- 1/2 średniego pora
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 selera średniego
- 1 cebula
- pomidory krojone w puszce
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- papryka ostra i słodka w proszku do smaku
- sół, pieprz wedle uznania
- 2-4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
Z włoszczyzny ugotować bulion około 3 l. Czosnek, cebulę pokroić zeszklić delikatnie na łyżce masła, dodać do bulionu. Paprykę pokroić w kostkę lub paski podsmażyć na oleju, dodać do tego pomidory z puszki i koncentrat, razem chwilę pogotować na patelni. Dodać mielone mięso. Razem pogotować około 10 minut przełożyć do bulionu. Gotować jeszcze około 15 minut. Na koniec doprawić do smaku, solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką wedle uznania.
Smacznego