Zupa neapolitańska

27.08.2019

Przepis znalazłam w kolorowym czasopiśmie z wczesnych lat 90. Bardzo prosty przepis,  rosołek do zupy gotowany tylko na warzywach. Ważnym elementem jest to, aby dodane warzywa były gotowane powoli i pod przykryciem. Chodzi o to, aby to co najlepsze z warzyw nie poszło w eter:)

Ważny jest również końcowy element, czyli odpowiednie jej doprawienie. I tutaj musimy użyć własnych upodobań smakowych i  według własnego uznania zupę doprawić. Wszystko zależy jakie warzywa, jaki serek itp. Zapraszam na pyszną zupkę dla zabieganych i nie tylko:)

Składniki

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 200g serka topionego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • groszek ptysiowy lub grzanki z bułki

Przygotować 1,5 l wody. Warzywa obrać, przekroić na mniejsze kawałki( oprócz cebuli) włożyć do wody, zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut.Cebulę przekroić, opalić nad płomieniem i włożyć do wywaru. Gotować do miękkości warzyw pod przykryciem.

Miękkie warzywa wyjąć( można zrobić puree warzywne) a do zupy włożyć topiony serek. Gotować powoli mieszać do rozpuszczenia serka. Doprawić solą, pieprzem.

Podawać zupę rozlaną do miseczek, z groszkiem ptysiowym lub grzankami posypaną zieleniną.

Smacznego:)

zupa indyjska

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *