Bardzo ciekawa zupa o orientalnym smaku. Ja zupę podawałam z kulkami ryżu,smakowała wyśmienicie, zachęcam do wypróbowania.
Składniki
- 2 puszki mandarynek
- 300 g fileta z indyka
- marchew,pietruszka,kawałek selera i pora
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka masła
- pieprz,sól
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- szczypiorek
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
Włoszczyznę pokroić na kawałki .Przygotować ok 1,5 l wody,wrzucić włoszczyznę i zagotować. Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i 1 łyżką curry. Rozgrzać łyżkę masła wrzucić na kilka minut mięso,przemieszać i przełożyć do wywaru. Gotować około 15 minut. Mandarynki rozdrobnić i wlać wraz z syropem do zupy. Zagotować. Doprawić solą ,pieprzem i łyżką curry i imbiru.(zupa musi być raczej pikantna nie słodka) Odlać 1/2 szklanki zupy(unikniemy zważenia się śmietany) i wymieszać ze śmietaną. Do zupy powoli wlewać śmietanę ,wymieszać,chwilę podgrzać na wolnym ogniu, nie gotować ponownie.Szczypiorek posiekać posypać gotową zupę.Podawać gorącą z kulkami ryżu.
Smacznego:)