Zupa krem z podgrzybków

Mamy wysyp grzybów w lesie i można w kuchni  poszaleć:) Zupa krem z podgrzybków, to prawdziwy przysmak dla smakoszy leśnych grzybów. Charakterystyczne dla tej pory roku, pękate podgrzybki na krótkich nóżkach z brunatnymi kapeluszami, można spotkać praktycznie w całej Polsce w lasach liściastych jak i iglastych. Często je marynujemy, zwłaszcza te małe, pękate:) Ja postanowiłam, z moich zebranych całkiem przypadkowo, na spacerze z psami, przygotować zupę krem:) Jaki efekt, no cóż mogę napisać, mniam, mniam. Zachęcam i Was do przygotowania zupy krem ze świeżych grzybów, zapraszam do przepisu:)

Składniki

  • 500 g świeżych, umytych podgrzybków lub dowolnych
  • 1 marchew, pietruszka, kawałek pora i selera
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 18%
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • posiekana świeża pietruszka
  • grzanki z chleba

Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek posiekać.

Obraną włoszczyznę pokroić na mniejsze porcje, zalać około 1,5 l wody i gotować pod przykryciem,  na wolnym ogniu.

W międzyczasie, rozgrzać masło na patelni, zeszklić czosnek i cebulę. Następnie dodać świeże grzybki i dusić około 5 minut. Wszystko dodać do bulionu warzywnego i gotować około 20 minut.

Zupę przelać przez sitko, bulion odstawić w osobnej miseczce, garnku, a warzywa oraz grzyby włożyć do miksera i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do garnka i dolewać bulionu tyle aby powstał gęsty krem. Jeżeli wolimy rzadszą, dodać więcej bulionu, gęściejszą mniej. Dlatego jest ważne aby nie miksować wszystkiego razem. Odlewając bulion mamy możliwość regulowania gęstością zupy.

Całość doprawić solą i pieprzem i ponownie podgrzać na wolnym ogniu. Odlać 1/2 szklanki kremu ,dodać 100 ml śmietanki i wymieszać. Całość wlać do zupy pomieszać łyżką.

2-3 kromki chleba pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, wrzucić chleb i podpiekać cały czas mieszając. Kiedy się lekko zarumienią patelnię zestawić. Grzanki najlepiej przygotowywać wcześniej. Zwykle kroję podeschnięty chleb w kostkę, rozsypuję na blaszkę z piekarnika i zapiekam w 200 stopniach kilka minut. Przechowuję w pojemnikach.

Gotową zupę krem nalewamy do miseczek, dookoła grzanki, świeża pietruszka i z pozostałej śmietanki na środku kleks. Można kilka małych grzybków podsmażyć w całości na masełku i ułożyć na wierzchu. Gotowe.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *