Zupa krem z dyni piżmowej

Zupa krem z dyni piżmowej jest niezwykle apetyczna, dość sycąca a w mroźne dni rozgrzeje.Dynia piżmowa ma charakterystyczny kształt gruszki, jak na dynię osiąga stosunkowo małe rozmiary 1-3 kg. Skórkę ma delikatniejszą, niż znana nam dobrze tzw dynia bania. Przed przyrządzaniem pieczemy dynię w piekarniku ok 15-20 minut. Nabierze wtedy wyrazistego maślanego smaku.

Aby podkreślić jej walory smakowe doprawiamy imbirem, wędzoną sproszkowaną papryką, opcjonalnie można dodać curry. Dynia to źródło witaminy E, B , kwasu foliowego, manganu. Możemy z niej przygotowywać dania zarówno słodkie jak i słone. Posiada dużo miąższu i stosunkowo mało nasion. Jako ciekawostka, nie Wiem czy każdy z Was wie, że dynia powszechnie uważana jest za warzywo a w rzeczywistości jest owocem jagodowym. Coś takiego taka wielka jagoda?.. hm muszę to sprawdzić:)) Zapraszam tymczasem do przepisu na zupę krem z dyni piżmowej.

Składniki

  • 500 g obranej dyni
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • imbir świeży lub sproszkowany
  • papryka wędzona w proszku
  • śmietana 12% mały kubek
  • 1 szt (kostka), serek topiony śmietankowy
  • curry, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • kilka kromek chleba na grzanki
  • opcjonalnie ocet balsamiczny

Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na około 20 minut.

Warzywa pokroić w kostkę, masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę dodać pozostałe warzywa, chwilę dusić. Przełożyć wszystko do garnka dodać podpieczoną dynię. Zalewamy wodą do wysokości warzyw, gotujemy do ich miękkości.Gotową zupę miksujemy, dokładamy topiony serek i doprawiamy według własnego smaku. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu aby serek się rozpuścił.

Miąższ chleba kroimy w kostkę i suszymy na suchej patelni. Zupę podajemy w miseczkach z kleksem śmietany i grzankami. Opcjonalnie dobrze, też smakuje z octem balsamicznym.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *