Zupa krem z brokuła z orzechami

Niezwykle efektowna i smaczna zupa krem z brokuła. Doskonałym uzupełnieniem są orzechy, ser niderlandzki z pesto. Bardzo treściwa, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. Dodatki do zupy można zmienić, według swojego upodobania. Szczerze polecam, niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu:)

Składniki

  • 1 brokuł
  • 100 g groszku zielonego z puszki
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 100 g posiekanej cebuli
  • 1/2 główki czosnku posiekanego
  • 100 g cukinii pokrojonej w kostkę
  • 40 g sera niderlandzkiego z pesto( można kupić w lidlu)
  • 40 g mieszanki orzechów
  • kilka łyżek nasion słonecznika, dyni
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku

Rozgrzać oliwę w rondelku. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie włożyć cukinię, różyczki brokuła, groszek i dusić około 10 minut. Od czasu do czasu przemieszać. Zalać wrzącą wodą około 500 ml i zagotować. Gotować około 20 minut pod przykryciem. Na koniec  dodać szpinak i jeszcze około 5 minut gotować.

Zupę przecedzić przez sito. Wszystkie warzywa dokładnie zmiksować. Dolewać przecedzony bulion tyle aby wyszedł gęsty krem. ( nie wlewać od razu całego bulionu). Doprawić solą, pieprzem , słodką papryką, według swoich preferencji smakowych.

Orzechy, słonecznik, dynię, uprażyć chwilę na suchej patelni. Zupę przelać do miseczek, wierzch udekorować orzechami, nasionami i pokrojonym w kostkę serem. Gotowe:)

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *