Aromatyczna, zupa indyjska zaskakuje wspaniałym smakiem. Pięknie wygląda na talerzu,idealna na obiad w wiosennej stylizacji.Zapraszam do przepisu.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cukinie
- 1/2 kg świeżych pomidorów
- 1/2 l mleka kokosowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 cytryna
- 1 kawałek świeżego imbiru( ok 3 cm)
- 2 łyżki curry
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1,5 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz,sól
Mięso pokroić w kostkę,posypać 1 łyżką curry podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka ,zalać 2 l wody , zagotować.
Cukinię obrać pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Pomidory sparzyć gorącą wodą,obrać pokroić w kostkę.Rozgrzać masło na patelni włożyć cebulę i czosnek , zeszklić. Dodać cukinię, imbir, pomidory oraz łyżkę curry i pieprz cayenne, chwilę podusić. Przełożyć do bulionu. Gotować 30 minut. Na koniec dodajemy mleko kokosowe oraz sok z cytryny.Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego:)