zupa indyjska

08.04.2019

Aromatyczna, zupa indyjska zaskakuje wspaniałym smakiem. Pięknie wygląda na talerzu,idealna na obiad w wiosennej stylizacji.Zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cukinie
  • 1/2 kg świeżych pomidorów
  • 1/2 l mleka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 cytryna
  • 1 kawałek świeżego imbiru( ok 3 cm)
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz,sól

Mięso pokroić w kostkę,posypać 1 łyżką curry podsmażyć na  oleju. Przełożyć do garnka ,zalać 2 l wody , zagotować.

Cukinię obrać pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Pomidory sparzyć gorącą wodą,obrać pokroić w kostkę.Rozgrzać masło na patelni włożyć cebulę i czosnek , zeszklić. Dodać cukinię, imbir, pomidory oraz łyżkę curry i pieprz cayenne, chwilę podusić. Przełożyć do bulionu. Gotować 30 minut. Na koniec dodajemy mleko kokosowe oraz sok z cytryny.Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *