Zupa hamburgerowa to sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe. Prosta w przygotowaniu, gęsta , treściwa zupa , która zadowoli niejednego głodnego domownika. Zachęcam do skorzystania, polecam:)
Składniki
- 700 g chudej mielonej wołowiny,
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę,
- 2 łodygi selera, pokrojony w kostkę,
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- 1,5l-2l wywaru z warzyw lub z kostki,
- puszka pomidorów krojonych,
- 4 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę,
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę,
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę,
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę,
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego,
- puszka kukurydzy,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
- pieprz, sól, papryka słodka w proszku, do smaku,
- olej
Rozgrzać olej na głębokiej patelni, następnie wrzucić cebulę, czosnek zeszklić. Dodać pozostałe warzywa i chwilę poddusić. Dodać mięso smażyć razem z warzywami, aż mięso zbrązowieje. Przełożyć całość do garnka , wlać rosół warzywny( na początek 1,5 l gdy będzie zbyt gęsta dodać resztę rosołu), dodać koncentrat pomidorowy oraz kukurydzę.Gotować około 30 minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawić przyprawami według własnego uznania, dodać sól, pieprz i paprykę w zależności jak ostrą potrawę lubimy mieć:) Gotowe, można podawać z podpieczoną bagietką, bułką wieloziarnistą lub według uznania.
Smacznego:)