Zupa gyros

Zupa gyros nazwana prze ze mnie, również zupą imprezwową, z pewnością zaskoczy Waszych gości. Bardzo smaczna, syta i kolorowa. Dość prosta w przygotowaniu co jest dosyć ważne kiedy spodziewamy się większej ilości gości. Zapraszam do przepisu i zachęcam do skorzystania.

Składniki

  • 700g -1 kg mięsa , drobiowe, wieprzowe
  • przyprawa do gyrosa torebka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 papryka czerwona pokrojona w paski
  • 1 papryka żółtka pokrojona w paski
  • 2 cebule posiekane
  • puszka kukurydzy
  • 1 słoik marynowanych pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
  • 150-200 g serka topionego śmietankowego
  • 7-10 łyżek sosu Chili azjatycki
  • 2 opakowania zupy cebulowej
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • pieprz ,sól
  • 1,5 l wody gorącej
  • olej do smażenia
  • smażona cebulka do dekoracji

Mięso pokroić w paseczki, wymieszać dokładnie z całą przyprawą do gyrosa. Rozgrzać olej na patelni i mięso porcjami podpiec, nie dusić tylko podpiec. Schłodzić, chłodne mięso wymieszać ze śmietaną wstawić pod przykryciem na 1 h do lodówki.

Cebulę zeszklić na oleju, dodać paprykę i razem dusić około 5 minut. Przełożyć do garnka , zalać gorącą wodą. Dodać sos, serek topiony oraz zupy gotować około 15 minut.

Następnie wsypać kukurydzę, pieczarki oraz mięso. Gotować kolejne 10 minut. Na koniec dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Od razu podawać. Na talerzu można dekoracyjnie posypać smażoną cebulką.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *