Zupa gyros nazwana prze ze mnie, również zupą imprezwową, z pewnością zaskoczy Waszych gości. Bardzo smaczna, syta i kolorowa. Dość prosta w przygotowaniu co jest dosyć ważne kiedy spodziewamy się większej ilości gości. Zapraszam do przepisu i zachęcam do skorzystania.
Składniki
- 700g -1 kg mięsa , drobiowe, wieprzowe
- przyprawa do gyrosa torebka
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 papryka czerwona pokrojona w paski
- 1 papryka żółtka pokrojona w paski
- 2 cebule posiekane
- puszka kukurydzy
- 1 słoik marynowanych pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
- 150-200 g serka topionego śmietankowego
- 7-10 łyżek sosu Chili azjatycki
- 2 opakowania zupy cebulowej
- 5-6 ogórków konserwowych
- pieprz ,sól
- 1,5 l wody gorącej
- olej do smażenia
- smażona cebulka do dekoracji
Mięso pokroić w paseczki, wymieszać dokładnie z całą przyprawą do gyrosa. Rozgrzać olej na patelni i mięso porcjami podpiec, nie dusić tylko podpiec. Schłodzić, chłodne mięso wymieszać ze śmietaną wstawić pod przykryciem na 1 h do lodówki.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać paprykę i razem dusić około 5 minut. Przełożyć do garnka , zalać gorącą wodą. Dodać sos, serek topiony oraz zupy gotować około 15 minut.
Następnie wsypać kukurydzę, pieczarki oraz mięso. Gotować kolejne 10 minut. Na koniec dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Od razu podawać. Na talerzu można dekoracyjnie posypać smażoną cebulką.
Smacznego:)