Fantastyczna zupa dla smakoszy gołąbków,którzy cierpią na brak czasu:) Szybciej można przygotować, niż tradycyjne gołąbki. Zupa bardzo syta z powodzeniem zastąpi również drugie dania, pycha.
Składniki
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
-
1 cebula
-
olej do smażenia
-
1/2 główki włoskiej kapusty
-
1-2 marchewki
-
1 ząbek czosnku
-
ok. 3 litry rosołu, bulionu,wody
-
1 por
-
3 ziela angielskie
-
2 liście laurowe
-
sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- majeranek według uznania
- 100g ryżu
- 190g (słoiczek) koncentratu pomidorowego
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, aż pozbijają się w grudki.Wrzucamy do większego garnka. Marchewkę startą na grubej tarce i przeciśnięty czosnek podsmażamy. Następnie dodajemy jasną część pora pokrojona w piórka oraz kapustę pokrojoną w małe piórka (lub większą kostkę) i jeszcze chwilę smażymy (można podlać troszkę woda i poddusić). Całość wrzucić do garnka. Dodać ziela angielskie, liście laurowe, koncentrat oraz przyprawy i zalać wodą lub bulionem. Gotować ok 20 minut. Po tym czasie dodać ryż i gotować na małym ogniu jeszcze do momentu, aż ryż będzie ugotowany – w zależności od rodzaju ryżu i czasu podanego na opakowaniu . . W razie konieczności doprawić.
Smacznego:)