Zupa Gołąbkowa

Fantastyczna zupa dla smakoszy gołąbków,którzy cierpią na brak czasu:) Szybciej można przygotować, niż tradycyjne gołąbki. Zupa bardzo syta z powodzeniem zastąpi również drugie dania, pycha.

Składniki

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1/2 główki włoskiej kapusty
  • 1-2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 3 litry rosołu, bulionu,wody
  • 1 por
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • majeranek według uznania
  • 100g ryżu
  • 190g (słoiczek) koncentratu pomidorowego

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, aż pozbijają się w grudki.Wrzucamy do większego garnka. Marchewkę startą na grubej tarce i przeciśnięty czosnek podsmażamy. Następnie dodajemy jasną część pora pokrojona w piórka oraz kapustę pokrojoną w małe piórka (lub większą kostkę) i jeszcze chwilę smażymy (można podlać troszkę woda i poddusić). Całość wrzucić do garnka. Dodać ziela angielskie, liście laurowe, koncentrat oraz przyprawy i zalać wodą lub bulionem. Gotować ok 20 minut. Po tym czasie dodać ryż i gotować na małym ogniu jeszcze do momentu, aż ryż będzie ugotowany – w zależności od rodzaju ryżu i czasu podanego na opakowaniu . . W razie konieczności doprawić.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *