Zgodnie z zapowiedzią dzisiaj zupa fasolowa.Porcja na kilka razy (będąc na diecie zupowej trochę jej potrzebujemy) Oczywiście można proporcje zmniejszyć w zależności od potrzeb naszej rodziny.
Składniki:
- 0,5kg fasoli Jaś
- ok 500-600g mięsa wieprzowego( w tym 20 dkg wędzonej kostki)
- włoszczyzna
- 3-4 ziemniaki średnie
- kilka ząbków czosnku
- 1 cebula duża
- 300 ml soku naturalnego pomidorowego,gęstego
- pomidory krojone w puszce (1 puszka)
- kilka liści laurowych,ziele angielskie,pieprz ziarnisty
- 2-3 łyżki majeranku
- 1 łyżka przyprawy warzywko
- pieprz sól,słodka papryka, wedle uznania.
- ok3-4l wody
Fasolę moczymy całą noc(zalać w garnku tak aby woda przykryła fasolę nieco wyżej ). Na drugi dzień do tej wody wkładamy pokrojone w kostkę mięso, kostka wędzona w całości, dolewamy wodę do ok 3-4l ,wsypujemy warzywko,wkładamy przyprawy, po za majerankiem,gotujemy pod przykryciem ok 0,5h.Po tym czasie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę ,czosnek w cienkie plasterki, bądź kostkę drobną, wlewamy sok i pomidory z puszki,nakrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu ok 30-45minut .Czas może ulec zmianie w zależności od fasoli,czasem jest jeszcze twarda i trzeba go trochę wydłużyć.
Na koniec majeranek,pieprz sól, wedle uznania.
Smacznego:))