Zupa fasolowa w/g Ali

 

Zupa fasolowa to jedno z tych dań, które kojarzą nam się z domem, ciepłem i aromatycznymi przyprawami. Dodając do niej pastę z pomidorów, uzyskujemy jeszcze bardziej intensywny smak i kremową konsystencję. To idealna propozycja na zimowe dni, gdy chcemy poczuć się rozgrzani i zadowoleni.Spróbuj tego przepisu i poczuj, jak pyszna i zdrowa może być zupa fasolowa z dodatkiem pasty z pomidorów!

Składniki:

  • 0,5kg fasoli Jaś
  • ok 500-600g mięsa wieprzowego( w tym 20 dkg wędzonej kostki)
  • włoszczyzna
  • 3-4 ziemniaki średnie
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 cebula duża
  • 300 ml pasty pomidorowej
  • pomidory krojone w puszce (1 puszka)
  • kilka liści laurowych,ziele angielskie,pieprz ziarnisty
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka przyprawy warzywko
  • pieprz sól,słodka papryka, wedle uznania.
  • ok3-4l wody

Fasolę moczymy całą noc(zalać w garnku tak aby woda przykryła fasolę nieco wyżej ). Na drugi dzień do tej wody wkładamy pokrojone w kostkę  mięso, kostka wędzona w całości, dolewamy wodę do ok 3-4l ,wsypujemy warzywko, wkładamy przyprawy, po za majerankiem, gotujemy pod przykryciem ok 0,5h.Po tym czasie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę ,czosnek w cienkie plasterki, bądź kostkę drobną, dodajemy pastę i pomidory z puszki, nakrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu ok 30-45 minut.  Czas może ulec zmianie w zależności od fasoli,czasem jest jeszcze twarda i trzeba go trochę wydłużyć.Na koniec majeranek,pieprz sól, wedle uznania.

Smacznego:))

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *