Zupa fasolowa w/g Ali

Zgodnie z zapowiedzią dzisiaj zupa fasolowa.Porcja na kilka razy (będąc na diecie zupowej trochę jej potrzebujemy) Oczywiście można proporcje zmniejszyć w zależności od potrzeb naszej rodziny.

Składniki:

  • 0,5kg fasoli Jaś
  • ok 500-600g mięsa wieprzowego( w tym 20 dkg wędzonej kostki)
  • włoszczyzna
  • 3-4 ziemniaki średnie
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 cebula duża
  • 300 ml soku naturalnego pomidorowego,gęstego
  • pomidory krojone w puszce (1 puszka)
  • kilka liści laurowych,ziele angielskie,pieprz ziarnisty
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka przyprawy warzywko
  • pieprz sól,słodka papryka, wedle uznania.
  • ok3-4l wody

Fasolę moczymy całą noc(zalać w garnku tak aby woda przykryła fasolę nieco wyżej ). Na drugi dzień do tej wody wkładamy pokrojone w kostkę  mięso, kostka wędzona w całości, dolewamy wodę do ok 3-4l ,wsypujemy warzywko,wkładamy przyprawy, po za majerankiem,gotujemy pod przykryciem ok 0,5h.Po tym czasie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę ,czosnek w cienkie plasterki, bądź kostkę drobną, wlewamy sok i pomidory z puszki,nakrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu ok 30-45minut .Czas może ulec zmianie w zależności od fasoli,czasem jest jeszcze twarda i trzeba go trochę wydłużyć.

Na koniec majeranek,pieprz sól, wedle uznania.

Smacznego:))

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.