Zupa fasolowa to jedno z tych dań, które kojarzą nam się z domem, ciepłem i aromatycznymi przyprawami. Dodając do niej pastę z pomidorów, uzyskujemy jeszcze bardziej intensywny smak i kremową konsystencję. To idealna propozycja na zimowe dni, gdy chcemy poczuć się rozgrzani i zadowoleni.Spróbuj tego przepisu i poczuj, jak pyszna i zdrowa może być zupa fasolowa z dodatkiem pasty z pomidorów!
Składniki:
- 0,5kg fasoli Jaś
- ok 500-600g mięsa wieprzowego( w tym 20 dkg wędzonej kostki)
- włoszczyzna
- 3-4 ziemniaki średnie
- kilka ząbków czosnku
- 1 cebula duża
- 300 ml pasty pomidorowej
- pomidory krojone w puszce (1 puszka)
- kilka liści laurowych,ziele angielskie,pieprz ziarnisty
- 2-3 łyżki majeranku
- 1 łyżka przyprawy warzywko
- pieprz sól,słodka papryka, wedle uznania.
- ok3-4l wody
Fasolę moczymy całą noc(zalać w garnku tak aby woda przykryła fasolę nieco wyżej ). Na drugi dzień do tej wody wkładamy pokrojone w kostkę mięso, kostka wędzona w całości, dolewamy wodę do ok 3-4l ,wsypujemy warzywko, wkładamy przyprawy, po za majerankiem, gotujemy pod przykryciem ok 0,5h.Po tym czasie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę ,czosnek w cienkie plasterki, bądź kostkę drobną, dodajemy pastę i pomidory z puszki, nakrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu ok 30-45 minut. Czas może ulec zmianie w zależności od fasoli,czasem jest jeszcze twarda i trzeba go trochę wydłużyć.Na koniec majeranek,pieprz sól, wedle uznania.
Smacznego:))