Pyszna zupa czosnkowa, bardzo aromatyczna i prosta w przygotowaniu.W sam raz na mroźne zimowe dni.
Składniki
- 4 główki czosnku
- 1 cebula
- 5 średnich ziemniaków
- 2 łyżki kminku
- 30 dkg wędzonego boczku
- 2 kiełbaski jałowcowe
- 2 łyżki smalcu
- kilka kromek razowego chleba
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Wlać do garnka około 2 l wody,włożyć ziemniaki, dodać 2 łyżki kminku posolić do smaku i zagotować. Ziemniaki mają nie do końca być ugotowane, lekko twarde. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu ,podsmażyć lekko boczek i kiełbaskę włożyć do ziemniaków. Gotować do miękkości ziemniaków. Cebulę i czosnek pokroić na drobno, zeszklić na patelni z łyżką smalcu. Dodać do zupy pod koniec gotowania. w razie potrzeby dosolić i doprawić pieprzem.
Kromki razowego chleba pokroić w kostkę. Wrzucić na suchą rozgrzaną patelnię i wysuszyć na grzanki. Wlać zupę do miseczki, wierzch posypać grzankami i od razu podać.
Smacznego:)