Zupa chińska z kurczakiem

 

27.02.2018

Lekka rozgrzewająca zupa z kurczakiem, dobry pomysł na mroźny dzisiejszy dzień. Łatwa i prosta w przygotowaniu. Można podawać samodzielnie bądź w towarzystwie makaronu ryżowego.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ok 300g pieczarek
  • mała kapusta pekińska
  • 1/2 główki średniego czosnku
  • 1- 2 łyżki imbiru mielonego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek warzyw na bulion( marchew,pietruszka,kawałek selera)
  • opcjonalnie makaron ryżowy
  • sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę skropić 2 łyżkami sosu sojowego i do lodówki na 30 min. Warzywa zalać wodą ok 3l, gotować 15 min pod przykryciem, po tym czasie wyjąć warzywa. Czosnek pokroić w paseczki podsmażyć na 1 łyżce masła wrzucić do bulionu. Mięso podsmażyć na oleju z imbirem, zalać 1 szklanką bulionu, zagotować i przelać do pozostałego bulionu. Gotować około 10 min, dodać pokrojone w paseczki pieczarki i pokrojoną kapustę. Gotować około 20 min. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, po 5 min odcedzić. Zupę podawać z makaronem lub samą.

Smacznego)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.