27.02.2018
Lekka rozgrzewająca zupa z kurczakiem, dobry pomysł na mroźny dzisiejszy dzień. Łatwa i prosta w przygotowaniu. Można podawać samodzielnie bądź w towarzystwie makaronu ryżowego.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- ok 300g pieczarek
- mała kapusta pekińska
- 1/2 główki średniego czosnku
- 1- 2 łyżki imbiru mielonego
- 2-3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- pęczek warzyw na bulion( marchew,pietruszka,kawałek selera)
- opcjonalnie makaron ryżowy
- sól, pieprz
Mięso pokroić w kostkę skropić 2 łyżkami sosu sojowego i do lodówki na 30 min. Warzywa zalać wodą ok 3l, gotować 15 min pod przykryciem, po tym czasie wyjąć warzywa. Czosnek pokroić w paseczki podsmażyć na 1 łyżce masła wrzucić do bulionu. Mięso podsmażyć na oleju z imbirem, zalać 1 szklanką bulionu, zagotować i przelać do pozostałego bulionu. Gotować około 10 min, dodać pokrojone w paseczki pieczarki i pokrojoną kapustę. Gotować około 20 min. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, po 5 min odcedzić. Zupę podawać z makaronem lub samą.
Smacznego)