Zupa cebulowa, przepis prosto z Francji. Mrozy nie straszne po zjedzeniu takiej zupy. Mocno rozgrzewająca ,syta i bardzo aromatyczna.
Składniki:
- 1 l bulionu lub rosołu
- pęczek włoszczyzny( jeżeli chcemy zrobić rosół jako podstawę do zupy)
- 4 cebule
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- bouquet garni (liść laurowy, 2 ziela angielskie, gałązka tymianku(może być suszony, gałązka natki pietruszki)
- razowy lub biały chlebek czerstwy na grzanki
- 3 ząbki czosnku
- pieprz mielony czarny
- sól
- mięso do rosołu, Ja dałam skrzydełko z indyka.
- 1/2 łyżki vegety
Wlewamy wodę ok1,5 l wkładamy mięso, włoszczyznę (włoszczyzna pokrojona wzdłuż na większe kawałki)dodajemy vegete i gotujemy rosół na wolnym ogniu ok 1h.Po tym czasie wyjmujemy warzywa i mięso, odkładamy na talerz.
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie przesmażyć na złoto na silnie rozgrzanym maśle z oliwą. Oprószyć mąką i smażyć dalej, póki mąka się nie zełoci. Dolać wino i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 5 minut. Zalać bulionem lub ugotowanym rosołem, doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i bouquet garni (liść laurowy, 2 ziela angielskie, gałązka tymianku, gałązka natki pietruszki)oraz mięso. Zagotować, przykryć i gotować przez 45 minut na małym ogniu.Po ugotowaniu bouquet garni usunąć z zupy. Chleb pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor.Rozlać do miseczek posypać grzankami.
Pycha, smacznego:)