05.03.2018
Świetne połączenie różnych smaków. Jeżeli ktoś jeszcze nie przekonał się do kuchni tajskiej, szczerze polecam zupa jest bardzo dobra. Bardzo mi się również podoba czas przygotowania zupy tajskiej.
Składniki
- 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
- 500 g filet z indyka lub kurczaka
- 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 4 ząbki czosnku rozdrobnione
- 1 cebula posiekana
- 1 czerwona papryka posiekana
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- 2 l bulionu z kurczaka
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1-2 łyżki pasty curry
- 2 łyżki sosu bezglutenowego sojowego
- 1/2 łyżeczki kolendry, świeża lub w torebce
Mięso pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzej 1 łyżkę oleju , wrzuć mięso i podsmaż około 10 minut. Wyjmij mięso do miseczki. Na pozostałym oleju podsmaż czosnek,imbir, cebulę seler około 3 minut. Dodaj bulion około 1 szklanki , mleczko kokosowe, sos sojowy, pastę curry i doprowadź do wrzenia. Wlej do garnka z pozostałym bulionem,dodaj mięso. Gotuj około 5-10 minut, mięso i warzywa muszą być miękkie. Posyp na koniec kolendrą. Można podawać z dipem azjatyckim. Przepis na dip w następnym poście.
Smacznego:))