Tajska zupa kalafiorowa

Tajska zupa kalafiorowa, to jedna z lepszych zup jakie jadłam:) Z kalafiorem bywa różnie, nie wszyscy za nim przepadają. Podczas gotowania wydziela specyficzny aromat, tradycyjna zupa bywa w smaku nie co mdła i nie zawsze wszystkim to odpowiada. Podchodziłam do tego przepisu z dużą dozą ostrożności, do końca nie byłam pewna jaki będzie efekt pomieszania tylu smaków. Napiszę tak, w ciemno polecam to jest pyszne:))

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 500 g filet z kurczaka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • około 3 cm świeżego imbiru
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • małe papryczki 2-3 sztuki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
  • sól, pieprz

Filet pokroić w kostkę, kalafior podzielić na małe różyczki, czosnek i imbir drobno pokroić, papryczki w cienkie długie paseczki.

W rondelku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, imbir, chwilę podsmażyć. Wrzucić papryczkę, kalafior, dodać curry w proszku i pastę, sos sojowy, cukier, wlać mleczko kokosowe, sok z cytryny i razem wymieszać. Chwilę poddusić, na koniec dodać mięso z kurczaka, wymieszać. Przełożyć do większego garnka, dolać około 700 ml bulionu lub wody i gotować około 30 minut. Doprawić solą , pieprzem według własnego uznania.

Podawać z chrupkami chlebowymi czosnkowymi, grzanką czosnkową lub świeżym pieczywem. Zupa jest pyszna:)

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *