Zupa serowa z klopsikami

Zupa serowa z klopsikami to kolejny hit wśród moich zup typu krem. Bardzo ciekawy smak, danie bardzo syte i treściwe. Doskonale smakuje z klopsikami mięsnymi i grzankami z chleba. Dość szybko można przygotować, co jest dużym plusem kiedy mamy ograniczoną ilość czasu a rodzina głodna:) Szczerze polecam.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • 1,5 l wody
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 młode ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 6 serków topionych po 100g
  • liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
  • grzanki chlebowe
  • natka pietruszki, posiekana
  • sól, pieprz
  • 2-3 kromki chleba

Obrać warzywa, pokroić na mniejsze części, zalać około 1,5 wody, dodać przyprawy, zagotować. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć chwilę na łyżce masła, wrzucić do bulionu. Gotować pod przykryciem około 15 minut.

Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, wyrobić na gładką masę. Mokrymi dłońmi formować małe klopsiki układać na desce. Następnie wrzucić do bulionu i gotować zupę, kolejne 15 minut.

Po tym czasie wyjąć pulpeciki do miseczki, bulion przecedzić przez sitko. Warzywa zmiksować na gładki krem. Do osobnej miseczki włożyć serki, dodać 1 szklankę gorącego bulionu i mieszać, aż serki się rozpuszczą. Do garnka przełożyć krem z warzyw, wlać masę serową i dolać tyle bulionu aby zupa była dość gęsta. Można to zrobić według własnego uznania , jeżeli wolimy rzadszą zupę, dolać więcej bulionu.Włożyć pulpeciki, podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby się nie przypaliła. Doprawić solą i pieprzem.

2-3 kromki chleba pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, wrzucić kostki chleba i cały czas mieszać aż się zrumienią. Zupę wlać do małych miseczek, posypać grzankami i zieleniną.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *