Grecka zupa cytrynowa

17.03.2019

Dużo się w tej zupie dzieje i dlatego też,  jest pełna aromatu i niepowtarzalnego smaku. Cytryna dopełnia smak zupy idealnie. Szczerze polecam, szybka w przygotowaniu i pyszna.

Składniki

  • 500 g filetów z ryby
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera i pora
  • 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • kilka plasterków cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • bazylia suszona
  • sól,pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła

Marchew,pietruszkę,seler, ziemniaki kroimy w kostkę. Zalewamy  2 l wody i gotujemy około 20 minut na małym ogniu.Czosnek,cebulę i paprykę, kroimy na drobno i szklimy na maśle, dodajemy do wywaru. Gotujemy 10 minut. Rybę kroimy na mniejsze kawałki solimy,posypujemy pieprzem dodajemy do zupy. Gotujemy około 15 minut. Doprawiamy bazylią,solą ,pieprzem, sokiem z cytryny. Nalewamy do miseczki, dekorujemy plasterkami cytryny i natką pietruszki. Podajemy.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *