Bulion grzybowy z klopsikami

 

Bulion grzybowy z klopsikami to pyszna zupa, aromatyczna i nie co inaczej smakuje jak tradycyjna grzybowa. Do przygotowania tego bulionu bardzo dobre są suszone grzybki mun. Podwyższają znacznie walory smakowe. Grzybów rodzimych również można użyć, jeżeli taka wersja będzie nam bardziej odpowiadać. Zachęcam oczywiście do spróbowania z grzybami mun, bulion jest wyśmienity.

Składniki

  • opakowanie suszonych grzybków mun
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek włoszczyzny: marchew,pietruszka, kawałek pora i selera
  • 1 cebula
  • pieprz,sól
  • 2 łyżki masła
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Pulpety

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 kromka chleba tostowego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • kilka łyżek oleju
  • pieprz,sól
  • jajko
  • natka pietruszki

Grzybki zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut( wody nie wylewać, dodać do bulionu). Obrać włoszczyznę,pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka,dodać liść laurowy oraz ziele angielskie, zalać 2 l wody i gotować 30 minut. Cebulę i czosnek posiekać zeszklić na maśle. Pod koniec dodać przecedzone   grzybki mun ( pokroić wcześniej na mniejsze kawałki jeżeli były w całości moczone) podsmażyć około 10 minut. Przełożyć do bulionu z włoszczyzny,dodać wodę z moczenia grzybków, gotować 15 minut

Kromkę chleba pokroić w kostkę namoczyć w mleku. Do mięsa mielonego dodać posiekany czosnek oraz cebulę. Dołożyć namoczony chleb ,musztardę , jajko,natkę pietruszki. Dodać sól,pieprz dokładnie wymieszać. Z mięsa formować klopsiki. Podgrzać olej na patelni, kłaść pulpety i podsmażyć na złoto z dwóch stron. Przełożyć do bulionu, gotować około 5 minut.

Podawać w miseczkach, udekorować zieleniną.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *