Dzisiaj zajrzałam do mojej ulubionej kuchni włoskiej i przygotowałam całkowicie warzywną lasagne. Smakuje wyśmienicie, zupełnie nie przeszkadza brak mięsa. Mało tego, przyznam szczerze ,że bardziej mi ta wersja przypadła do gustu niż mięsna. Bardzo aromatyczna , sporo w składzie jest różnorodnych składników a efekt jest naprawdę pyszny.
Przymierzam się do zrobienia lasagne na słodko i chyba już wkrótce mój przepis ujrzy światło dzienne. Przepis pochodzi z dość starej książki kucharskiej z lat 80. Myślę ,że znajdzie swoich wielbicieli. Zobacz również lasagne ze szpinakiem, przepis tutaj
Składniki
- 250 g płatów lasagne( ugotowana według przepisu)
- 1 duży bakłażan
- 1 duża cebula posiekana
- 3 żabki czosnku ,posiekane
- 1 marchew pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera ,pokrojona w kostkę
- 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wina czerwonego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka bazylii świeżej lub suszonej
- 350 g rozdrobnionego szpinaku mrożonego
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz
- kilka łyżek oleju
Beszamel
- 60 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 300 g sera ricotta
Bakłażany pokroić w plastry ,posolić odstawić na 20 minut. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym ,ułożyć na blaszce na zakładkę i zapiec około 30 minut w 180 stopni.
W garnku lub patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, cebulę zeszklić. Dodać marchewkę, paprykę ,seler i pieczarki dusić około 10 minut cały czas mieszać. Dodać cukier, ocet, wlać wino i koncentrat pomidorowy ,wszystko wymieszać i razem gotować około 30 minut , na wolnym ogniu. Na koniec doprawić oregano, pieprzem i solą, według uznania.
Rozmrożony szpinak udusić na łyżce oliwy. Posolić dodać pieprzu do smaku.
W rondelku stopić masło , dodać mąkę zrobić zasmażkę . Zdjąć garnek i powoli wlewać mleko mieszać energicznie trzepaczką. Postawić garnek na kuchence gotować i mieszać do zgęstnienia. Zestawić chwilę przestudzić ,dodać serek i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji ,można zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Naczynie do zapiekania ok 3 l wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć cienką warstwę sosu warzywnego. Następnie płaty lasagne. Na to na przemian układać warstwę sosu warzywnego, bakłażana , szpinaku i sosu beszamelowego. Ostatnia warstwa beszamel.Wierzch posypać tartym parmezanem. Zapiekać około 45 minut.Przed pokrojeniem odczekać około 10 minut po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego:)