Lasagne warzywna

09.07.2019

Dzisiaj zajrzałam do mojej ulubionej kuchni włoskiej i przygotowałam całkowicie warzywną lasagne. Smakuje wyśmienicie, zupełnie nie przeszkadza brak mięsa. Mało tego, przyznam szczerze ,że bardziej mi ta wersja przypadła do gustu niż  mięsna. Bardzo aromatyczna , sporo w składzie jest różnorodnych składników a efekt jest naprawdę pyszny.

Przymierzam się do zrobienia lasagne na słodko i chyba już wkrótce mój przepis ujrzy światło dzienne. Przepis pochodzi z dość starej książki kucharskiej z lat 80. Myślę ,że znajdzie swoich wielbicieli. Zobacz również lasagne ze szpinakiem, przepis tutaj

Składniki

  • 250 g płatów lasagne( ugotowana według przepisu)
  • 1 duży bakłażan
  • 1 duża cebula posiekana
  • 3 żabki czosnku ,posiekane
  • 1 marchew pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera ,pokrojona w kostkę
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wina czerwonego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka bazylii świeżej lub suszonej
  • 350 g rozdrobnionego szpinaku mrożonego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek oleju

Beszamel

  • 60 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 300 g sera ricotta

Bakłażany pokroić w plastry ,posolić odstawić na 20 minut. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym ,ułożyć na blaszce na zakładkę i zapiec około 30 minut w 180 stopni.

W garnku lub patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, cebulę zeszklić. Dodać marchewkę, paprykę ,seler i pieczarki dusić około 10 minut cały czas mieszać. Dodać cukier, ocet, wlać wino i koncentrat pomidorowy ,wszystko wymieszać i razem gotować około 30 minut , na wolnym ogniu. Na koniec doprawić oregano, pieprzem i solą, według uznania.

Rozmrożony szpinak udusić na łyżce oliwy. Posolić dodać pieprzu do smaku.

W rondelku stopić masło , dodać mąkę zrobić zasmażkę . Zdjąć garnek i powoli wlewać mleko mieszać energicznie trzepaczką. Postawić garnek na kuchence gotować i mieszać do zgęstnienia. Zestawić chwilę przestudzić ,dodać serek i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji ,można zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Naczynie do zapiekania ok 3 l wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć cienką warstwę sosu warzywnego. Następnie płaty lasagne. Na to na przemian układać warstwę sosu warzywnego, bakłażana , szpinaku i sosu beszamelowego. Ostatnia warstwa beszamel.Wierzch posypać tartym parmezanem. Zapiekać około 45 minut.Przed pokrojeniem odczekać około 10 minut po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *