Królik w winie z marchewką

Królik w winie z marchewką, to iście królewskie danie. Mięso z królika bardzo delikatne. Walory smakowe podwyższa sos na bazie wina i warzyw, bardzo aromatyczne i wykwintne danie. Szczerze polecam na świąteczny stół, z pewnością zaskoczymy naszą rodzinę. Zapraszam po szczegóły.

Składniki

  • królik
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1/2 główki czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka gęstego sosu pomidorowego
  • 500 ml wina białego, wytrawnego
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego( użyłam syczuański, polecam jak uda się kupić)
  • sól, pieprz

Królika dzielimy na mniejsze porcje. Solimy, posypujemy pieprzem. Warzywa kroimy( marchewki w plasterki, pozostałe w kostkę). W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy na wolnym ogniu, kilka minut( nie za mocno) Przekładamy do miseczki.

Do rondla po smażeniu warzyw wlewamy olej, rozgrzewamy. Wkładamy królika i obsmażamy z każdej strony na rumiano. Do warzyw dodajemy sos pomidorowy, mieszamy i wrzucamy do mięsa. Podlewamy winem, około 300 ml. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Przykrywamy rondel i dusimy do miękkości mięsa, na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy, w razie zbyt gęstego sosu dolewamy wino. Podajemy z ziemniakami puree i zieloną sałatą, lub według własnego uznania. Polecam:))

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *