Królik w winie z marchewką, to iście królewskie danie. Mięso z królika bardzo delikatne. Walory smakowe podwyższa sos na bazie wina i warzyw, bardzo aromatyczne i wykwintne danie. Szczerze polecam na świąteczny stół, z pewnością zaskoczymy naszą rodzinę. Zapraszam po szczegóły.
Składniki
- królik
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1/2 główki czosnku
- kilka łyżek oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka gęstego sosu pomidorowego
- 500 ml wina białego, wytrawnego
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- kilka ziaren pieprzu czarnego( użyłam syczuański, polecam jak uda się kupić)
- sól, pieprz
Królika dzielimy na mniejsze porcje. Solimy, posypujemy pieprzem. Warzywa kroimy( marchewki w plasterki, pozostałe w kostkę). W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy na wolnym ogniu, kilka minut( nie za mocno) Przekładamy do miseczki.
Do rondla po smażeniu warzyw wlewamy olej, rozgrzewamy. Wkładamy królika i obsmażamy z każdej strony na rumiano. Do warzyw dodajemy sos pomidorowy, mieszamy i wrzucamy do mięsa. Podlewamy winem, około 300 ml. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Przykrywamy rondel i dusimy do miękkości mięsa, na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy, w razie zbyt gęstego sosu dolewamy wino. Podajemy z ziemniakami puree i zieloną sałatą, lub według własnego uznania. Polecam:))
Smacznego:)